Lehtikuva/Emmi Korhonen

Pekka Kauhasen työssä on vahvaa symboliikkaa.

Talvisodan kansallinen muistomerkki paljastettiin Helsingin Kasarmitorilla 30.11. kello 17. Muistomerkillä Suomi kunnioittaa veteraanien ja kaikkien sotaponnisteluihin osallistuneiden arvokasta työtä. Marraskuun viimeinen päivä oli talvisodan alkamispäivä vuonna 1939.

Muistomerkki on myös osa Suomi100 -juhlallisuuksia.

Muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Muistomerkkihankkeen alullepanija on Talvisotayhdistys ry.

Muistomerkin paljasti hankkeen suojelija presidentti Martti Ahtisaari. Hän muistutti puheessaan, kuinka itsenäisen Suomen kolmen ensimmäisen vuosikymmenen aikana suomalaiset kokivat monta vakavaa kriisiä laajempien, kansainvälisten kriisien seurauksina.

– Talvisota oli yksi näistä kriiseistä, luonteeltaan ainutlaatuinen. Suomalaisia yhdisti voimakas tietoisuus siitä, että taisteltiin arvoista, vapaudesta, kansanvallasta ja oikeusvaltion olemassaolosta.

ILMOITUS

Ahtisaari jatkoi, että puolustus oli koko kansan yhteinen asia.

– Siksi on paikallaan, että tänään paljastettava muistomerkki on sekin yhteinen asia, yhteisin ponnistuksin aikaansaatu.

Ahtisaaren mukaan Pekka Kauhasen työ muistuttaa meitä niistä uhreista ja siitä sankaruudesta, joka talvisotaan liittyy.

Talvisodassa kuolleita 25 000

– Moninkertaisesti lävistetty, silti yhä pystyssä seisova muistomerkki kunnioittaa itsenäisyyden säilyttämisen raskasta uhria – niitä yli 25 000 suomalaista, jotka talvisodassa menettivät henkensä isänmaan puolesta, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistomerkin paljastustilaisuudessa.

– Teos kuvastaa yksittäistä ihmistä jonkin häntä itseään paljon suuremman asian välikappaleena – kokonaisen kansakunnan tulevaisuuden, joka oli lunastettava kallein uhrauksin, hän jatkoi.

Talvisotayhdistyksen puheenjohtaja, eversti evp. Ossi Kettunen totesi, että pallon sisällä olevien valokuvien valinnalla on pyritty täydentämään muistomerkin symboliikkaa niiden muodostaessa tarinan suomalaisista miehistä ja naisista sodassa, kunnioituksen osoituksena sodankäyneen sukupolven uhrauksille ja työlle isänmaan itsenäisyyden säilyttämiseksi.

Tilaisuuden järjesti opetus- ja kulttuuriministeriön asettama Talvisodan muistomerkkitoimikunta.

Talvisodan kansallinen muistomerkki liitetään osaksi HAM Helsingin taidemuseon julkisten veistosten kokoelmaa, johon kuuluu 270 veistosta eri puolilla kaupunkia.

Joulukuussa HAMissa avataan Pekka Kauhasen tuotantoa laajemmin esittelevä näyttely (6.12.2017–4.3.2018), jossa on esillä myös Talvisodan kansallisen muistomerkin alkuperäinen kipsimalli.