Lehtikuva/Mikko Stig

Merja Kyllösellä yhden prosentin kannatus.

Ylen torstaina julkistaman presidenttigallupin mukaan Sauli Niinistö valitaan toiselle kaudelle todennäköisesti jo ensimmäisellä kierroksella 28. tammikuuta. Niinistö on vain kasvattanut hurjaa suosiotaan syksyn aikana. Nyt hänelle mitattiin 80 prosentin kannatus.

Niinistö on suosituin kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten kannattajien keskuudessa. Vasemmistoliitonkin kannattajista häntä äänestäisi 38 prosenttia. Vasemmistoliiton oma ehdokas Merja Kyllönen sai tässä kyselyssä vain yhden prosentin kannatuksen. Häntä suositumpi omien keskuudessa on myös vihreiden Pekka Haavisto.

Haaviston kannatus on laskenut lokakuusta neljä prosenttiyksikköä ja on nyt tasan kymmenen. Niinistön kannatus nousi samat neljä prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kannatus on neljä prosenttia, SDP:n Tuula Haataisen ja keskustan Matti Vanhasen kaksi. Yhdessä prosentissa on Kyllösen lisäksi RKP:n Nils Torvalds.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta sanoo Ylelle, että tilanne on poikkeuksellinen.

– Esimerkiksi demarit on aina ollut hyvin vahva presidenttipuolue ja nyt puhutaan kahden prosentin kannatuksesta. Ja kyllä yleensä keskustan ehdokkaalle on tullut sellainen yli puoli miljoonaa ääntä. Missä ne tällä hetkellä ovat? Niinistön takana varmasti. Mutta en tiedä, mitä heillä olisi tehtävissä tässä tilanteessa.