Lehtikuva/Roni Rekomaa

Tieto-Finlandian valinnut Matti Rönkä pitää Pentti Linkolaa logiikassaan murhaavana.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot on jaettu. Tietokirjallisuudesta palkittiin Riitta Kylänpään Pentti Linkola – Ihminen ja legenda, lasten- ja nuorten kirjoista Sanna Manderin Nyckel-Knipan (Avain hukassa) ja kaunokirjoista Juha Hurmeen Niemi.

Kaikki palkinnot ovat suuruudeltaan 30 000 euroa.

Tieto-Finlandian valinnut toimittaja Matti Rönkä kertoi noudattaneensa sääntöjen määritelmää eli etsineensä ”ansiokkaan yleistajuisen tietokirjan, joka edistää lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen”.

– Siis hyvin kirjoitettu kirja, joka on myös esineenä, valmiina tuotteena toimiva ja houkutteleva, hän jatkoi määrittelyä.

Voittajateoksen kohdetta Pentti Linkolaa Rönkä piti monella lailla hirmuisena:

ILMOITUS

– Ihmiskuntaa vihaava, logiikassaan murhaava. Hän kohtelee julmasti hevosiaan ja naisiaan. Vaikka molempia rakastaa, mutta lintuja eniten. Ja julmin, vaativin hän on itseään kohtaan.

Kirjan kirjoittajan, toimittaja Riitta Kylänpään hän sanoi häivyttävän teoksesta itsensä.

– Mikään narratiivi, kuvailu ei ole kirjailijan keksimää, vaan muiden sanomaa, kohteen itsensä kertomaa tai muistiinpanemaa.

– Todellakin kaikkitietävä kertoja, joka ei huuda itse, vaan valikoi ja päästää muut äänet kuuluviin. Samalla – eksaktien faktojen, listojen, piirrosten, lapsen muistojen kautta – kertoja laittaa lukijan tekemään itselleen kuvan kohteesta, erikoisesta ihmisotuksesta.

Röngän mukaan lukija saa toimia kotipsykologina ja päätellä kuinka lapsuuden kokemukset ja menetykset muovasivat ihmisen.

– Jyrkän. Ankaran.

Juha Hurme nauratti

Sanna Manderin Avain hukassa kertoo kerrostalosta ja sen eriskummallisista asukkaista puhuen moniarvoisuuden puolesta.

Voittajan valinnut muusikko Anna Puu sanoi sen lukemisen johtaneen riimittelyyn lapsensa kanssa vielä iltasadun jälkeenkin.

– Yhden sivun kohdalla molemmat haukkasivat henkeä yhtä aikaa ja katsottiin toisiamme.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan valitsi entinen ministeri Elisabeth Rehn. Juha Hurmeen Niemen hän sanoi tarjoavan valtavan määrän tietoa maapallomme vaiheista sen synnystä asti, maaperästä, elävistä olennoista joista hiljalleen tuli niin sanottuja ihmisiä sekä heidän saavutuksensa historian kulussa. Kirjassa on myös ”uskomatonta huumoria”.

– Sulkiessani kirjan minulla oli hyvä olo, olin oppinut paljon, ihmetellyt, pudistanut päätäni, nauranut usein.