Lehtikuva/Aleksey Filippov

”Kansantasavaltojen” sekasorto lisää toiveita rauhasta Ukrainassa.

Viime viikon tiistaina asemiehet valtasivat rakennuksia Luhanskissa, Itä-Ukrainan itsenäiseksi julistautuneessa ”kansantasavallassa”. ”Tasavallan sisäministeri” Igor Kornet ilmoitti operaation liittyvän ”ukrainalaisten soluttautujien” paljastumiseen. Edellisenä päivänä ”tasavallan johtaja” Igor Plotnitski oli syyttänyt Kornetia hulppean talon valtaamisesta omaan käyttöönsä ja määrännyt tämän eroamaan. Neljän päivän vastakkainasettelun jälkeen Plotnitski ilmoitti eroavansa ”terveyssyistä”, ja hän pakeni Venäjälle.

Luhanskiin tuleet asemiehet paljastuivat naapurista, ”Donetskin kansantasavallasta” tulleiksi. Donetskin johtajan Aleksandr Zahartšenkon syyt tukea sisäministeriä ovat vielä hämärän peitossa, mutta hän ilmoitti jo viime kesäkuussa uuden, Donetskin ja Luhanskin yhdistävän ”Vähä-Venäjän” tasavallan perustamisesta.

Plotnitski yritettiin syrjäyttää jo viime vuonna pommi-iskulla. Tällöin syytettiin ”kansantasavallan” entistä pääministeriä Gennadi Tsypkalovia, joka vangittiin ja löydettiin pian sellistään hirttoköydestä roikkumassa. Nyt Kornet on ilmoittanut, että viime vuoden vallankaappausyritys oli ”Ukrainan agenttien lavastus”, ja ”agentteja” eli Plotnitskin entistä lähipiiriä syytetään Tsypkalovin murhasta.

Plotnitski yritettiin syrjäyttää jo viime vuonna pommi-iskulla.
Lehtikuva/-

Nostattaa toiveita Ukrainassa

Ukrainassa ja Venäjän liberaalien parissa monet uskovat, että Kornet on FSB:n mies ja Plotnitski Putinin presidentin hallinnon emissaarin Vladislav Surkovin mies. Mutta Plotnitskin tueksi ei tullut ketään, vaikka Zahartšenko lähetti vain satakunta asemiestä kaappausta tukemaan. Plotnitski ei ole kolmessa vuodessa saanut rakennettua Luhanskiin toimivaa keskusvaltaa. Voi olla, ettei entistä kuluttajavirkamiestä lopulta tukenut myöskään Surkov.

Luhanskin uusi johtaja Leonid Pasetšnik vakuutti sitoutuvansa Minskin rauhansopimukseen. Ukraina käytti tilannetta hyväkseen, ja valloitti kaksi rintamalinjojen välissä sijainnutta kylää.

Vallankaappaus ja tasavaltojen mahdollinen yhdistyminen tuskin vaikuttaa suoraan rauhanprosessiin, mutta Ukrainassa toiveet konfliktin ratkaisusta voimankäytön avulla varmasti kasvavat sitä enemmän, mitä sekasortoisempaa ”kansantasavaltojen” hallinto on.