Biblioteca Virtual de Defensa

Säätiölle tehdyt lahjoitukset voi Espanjassa vähentää verotuksessa.

Espanjan parlamentille jätettiin torstaina kansalaisaloite, jossa vaaditaan Kansallisen Francisco Franco -säätiön eli FNFF:n (Fundación Nacional Francisco Franco) lakkauttamista.

Aloitteen allekirjoitti yli 200 000 espanjalaista. Se ei siis ylittänyt 500 000 allekirjoittajan rajaa, joka velvoittaisi parlamentin ottamaan asian käsittelyyn.

Aloitteessa huomautetaan, ettei Saksassa tai Italiassa tulisi kuuloonkaan, että niissä toimisi Hitler- tai Mussolini-säätiö.

FNFF-säätiö on valituksellaan keskeyttänyt Madridin suunnitelman diktatuuriin liittyvien kadunnimien muuttamiseksi.

Franco voitti Espanjan vuosien 1936–1939 sisällissodan natsi-Saksan ja fasistisen Italian avustuksella. Franco hallitsi diktaattorina vuonna 1975 tapahtuneeseen kuolemaansa asti.

Aloitteessa vaaditaan lakia, joka kieltäisi diktatuuria ja sen rikoksia ylistävien järjestöjen toiminnan säätiömuotoisina.

ILMOITUS

Sisällissodan uhrien muistoa vaalivan yhdistyksen perustaja Emilio Silva sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Espanjan valtio tukee epäsuorasti Franco-säätiötä, koska säätiöille tehdyt lahjoitukset voi vähentää verotuksessa.

”Ihmiset saavat ajatella mitä haluavat ja ilmaista mielipiteensä, mutta valtio ei voi edistää sellaisen järjestön rahoitusta, joka julkisesti ylistää diktaattoria”, sanoo Silva uutisessa.

FNFF-säätiö onnistui valituksellaan lokakuussa keskeyttämään Madridin kaupungin suunnitelman Francon diktatuuriin liittyvien kadunnimien muuttamiseksi. Näihin kuuluu niin sanotun Sinisen divisioonan (División Azul) mukaan nimetty katu. Tämä vapaaehtoisten joukko-osasto taisteli toisessa maailmansodassa itärintamalla osana Saksan armeijaa.