Lehtikuva/Str

Ultra Bran Lähetystyö-kappaleessa lauletaan Panamasta ”ihanana maana, jossa saa palvella jumalaa”. Ainakin, jos panamalaista mediaa uskoo, maassa koettiin viime viikolla korkeampien voimien väliintulo. Kun pieni Väli-Amerikan valtio oli selvittänyt ensimmäistä kertaa tiensä jalkapallon MM-kisoihin, paikallisen El Siglo -lehden kannessa julistettiin jumalan olevan panamalainen.

Karsinnat Venäjällä ensi kesänä käytäviin MM-kisoihin saatiin viime viikolla päätökseen. Karsinnoissa nähtiin lukuisia yllätyksiä ja niin on hyvä: paitsi, että ne ovat jalkapallon suola, kertoo joukkueiden vaihtuvuus arvoturnauksissa myös tason laajuudesta. Panamakin selvitti tiensä MM-kisoihin nyt ensi kertaa, mikä sai maan presidentin nimeämään ratkaisu-ottelua seuranneen päivän kansalliseksi vapaapäiväksi.

Rapakon takana pelattiin kaikin puolin yllätykselliset karsinnat. Lehdellä jäi soittelemaan muun muassa Yhdysvallat, jolle CONCACAF-liiton jäsentenväliset ovat olleet yleensä helppoja rasteja. Alisuorittaneelle USA:lle teki seuraa muun muassa tuttu CONMEBOLin kisakävijä Chile, ja samassa lohkossa myös Argentiina oli huomattavissa vaikeuksissa selvittäen kuitenkin täpärästi tiensä kisoihin. Albicelestellä on riesanaan erikoinen maalinteko-ongelma: edellisestä karsintamaalista, jonka olisi tehnyt joku muu kuin Lionel Messi, alkaa olla kohta vuosi.

Paikallisen El Siglo -lehden kannessa julistettiin jumalan olevan panamalainen.

Tuskin olin ainoa, joka hieraisi silmiään googleteltuaan kisoihin ensi kertaa sitten vuoden 1982 edenneen Perun FIFA-rankingin. Vielä vuonna 2010 maa arvioitiin listalla sijalle 68, mutta se on tehnyt viime vuosina rakettimaista nousua, ja on tuoreimmassa rankkauksessa peräti sijalla 10.

Perusta voi helposti ennakoida kisojen mustaa hevosta, semminkin kun joukkue onnistui kääntämään nihkeästi käynnistyneet karsinnat voitollisiksi – tosin Bolivian avustuksella. Bolivia kun käytti Perua vastaan käymässään karsintapelissä edustuskelvotonta pelaajaa, mikä johti alun perin Perun häviämän ottelun tuomitsemiseen 3–0-voitoksi. Yhtäkkiä tilanne lohkossa kääntyikin päälaelleen, ja Peru käytti tilanteen hyväkseen.

ILMOITUS

Yllätyksiä nähtiin toki vanhalla mantereellakin. Ilman Zlatan Ibrahimovićia pelannut Ruotsi pudotti jatkokarsinnassa Italian, ja lohkossaan kolmanneksi jäänyt Hollanti menetti mahdollisuutensa jo aiemmin. Sekä sini- että oranssipaidoilla onkin peiliin katsomisen paikka.

Moni Italian avainpelaajista lopettaa maajoukkueuransa näihin karsintoihin, ja uusien löytymisellä alkaa olla jo kiire. Azzurri-tiimissä onkin alkanut jo lakaista iso luuta, sillä alkuviikosta paikallisen jalkapalloliiton pääjehu Carlo Tavecchio ilmoitti eroavansa karsintafiaskon vuoksi.

Vaikka Suomi ei taaskaan selviytynyt kisoihin, voi karsintoja tarkastella myös parista lohdullisesta kulmasta. Ensiksikin kisoissa on mukana peräti kolme Pohjoismaata, ja varsinkin pikkuruisen Islannin kisapaikka luo toivoa myös Huuhkajille. Islannista kannattaisi ottaa oppia etenkin juniorivalmennuksen ja olosuhteiden kehittämisen suhteen myös meillä.

Toisekseen uusien maiden, kuten Panaman, selviytyminen lopputurnaukseen osoittaa, etteivät maiden voimasuhteet ole kiveen hakatut, vaan mantereet voivat liikahdella isostikin.

Kolmanneksi – ja tämä on erityisen ilahduttavaa – kisoihin pääsi nyt mukaan monta maajoukkuetta, jotka Huuhkajat ovat viime vuosina kyenneet haastamaan ja jopa voittamaan. Tänä syksynäkin olemme jo ehtineet piestä Islannin ja pelata tasan Kroatian kanssa. Ja kun Markku ”Rive” Kanervan aikana joukkue on muutenkin pessyt kasvojaan pelillisesti, eihän tässä voi muuta kuin alkaa jo odottaa seuraavien karsintojen alkua. Jos vaikka vihdoin…

Vakioveikkauksen SM-kisoissa viedään viimeistä viikkoa. Vaikeista kierroksista huolimatta Kansan Uutisten kimppa on pärjännyt ryhmäkisassa mainiosti, ja sijoituksemme on ennen tämän viikon pelejä noin 800 joukkueen joukossa peräti 30:s.

Kierroksen ottelut ovat tutusti Valioliigaa ja Championshipiä. Kohteen kuusi Liverpool ja Chelsea pelasivat molemmat Mestarien liigaa viikolla, joten kumpikaan ei saa levosta suurempaa hyötyä – kotijoukkue Liverpool tosin vieraili Sevillassa päivää aikaisemmin. Pool onnistui tössimään kolmen maalin johtonsa Espanjassa, eikä helppoa iltapuhdetta ole luvassa lauantainakaan. Ennakolta tasaiseen matsiin ykköskakkonen on käypä vaihtoehto.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 25.11. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(X), 2(1), 2(X), 1(2), 1, 1(X), 1, 1, 2, 1(X), 1.

VIIKON VÄITE: Huuhkajien monivuotinen kapteeni Niklas Moisander ilmoitti maanantaina päättävänsä maajoukkueuransa. KU:n futistiimi toivottaa ”Nikelle” vielä lukuisia hyviä vuosia seurajoukkuetasolla ja ristii kätensä, että ykkösvaihtoehto hänen tilalleen vasemmaksi pakiksi, Jere Uronen, pysyy terveenä. Topparin tontille tarjontaa kyllä onneksi on.