Lehtikuva/Odd Andersen

Saksassa ei ole tietoakaan uudesta liittohallituksesta kahdeksan viikkoa liittopäivävaalien jälkeen ja neljän viikon tiukkojen neuvottelujen jälkeen. Maa voikin ajautua uusiin liittopäivävaaleihin.

Liittokansleri Angela Merkel on pitänyt uusintavaaleja vähemmistöhallitusta parempana. Samaan aikaan on ennakoitu, että hallituksen muodostamisen kannalta uudet vaalit eivät muuttaisi poliittista tilannetta yhtään suotuisammaksi, ei etenkään Merkelin kannalta.

Hänen poliittisen uransa ja valtakautensa lähtölaskennan arvioidaan alkaneen. Merkel saattaa jättää jälkeensä valtatyhjiön, jonka seurauksena Saksan vakaa poliittinen tilanne muuttuu aikaisempaa ennalta arvaamattomammaksi. Saksa päätyisi siihen, mikä on monen Euroopan unionin jäsenmaan arkea.

Saksa on uudenlaisessa tilanteessa, sillä maassa ei ole nähty toisen maailmansodan jälkeen vähemmistöhallitusta tai uusia vaaleja. Merkittävin muutos lokakuun vaaleissa oli oikeiston ja oikeistopopulistien vahvistuminen, jota vauhditti pakolaiskriisi.

AfD – Vaihtoehto Saksalle -puolue – sai liittopäivävaaleissa lähes 13 prosentin kannatuksen. Maahanmuutto- ja islaminvastaisen puolueen kannatus oli muutaman prosenttiyksikön suurempi kuin vasemmistolaisella Linke -puolueella.

ILMOITUS

Äärioikeistolaisen puolueen vahvistuminen on myrkkyä Saksalle, koko Euroopalle ja Euroopan unionille. Se vahvistaa pohjaa muissakin maissa äärioikeistolaisten populistipuolueiden nousuun.

Nationalistinen liike voi hyötyä jo hallitusneuvottelujen kariutumisesta. Monissa Euroopan maissa oikeistopopulistit ovat osanneet kääntää omaksi kasvukseen ”vanhojen puolueiden” kriisit. Ne ovat imeneet elinvoimaa nationalismista, rasismista ja korostamalla konservatiivisia arvoja.

Saksan naapurimaassa Puolassa äärinationalismi on valtavirtaa. Pari viikkoa sitten 60 000 ihmistä marssi Varsovan kaduilla maan itsenäisyyspäivänä ”valkoisen puhtaan” Puolan puolesta vaatien kuolemaa isänmaan vihollisille ja pakolaisten heittämistä ulos. Retoriikka on suoraan 1930-luvulta. Hälytyskellojen pitäisi soida, sillä retoriikkaa viljellään laajasti Euroopan nationalistiliikkeissä.

EU tuntuu olevan voimaton äärioikeistolaisten liikkeiden edessä. Pitäisi löytää järeämpiä toimia äärioikeiston liikehdinnälle ennen kuin se on myöhäistä.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi