Lehtikuva/Panu Pohjola

Maakuntien pohja murenee, jos ulkoistukset jatkuvat.

Kansaneläkelaitoksen yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas pohtii sote-uudistuksen arvaamattomia käänteitä Kelan tutkimusblogissa. Taustalla on Meri-Lapin kuntien aiemmin marraskuussa tekemä irtiotto. Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo solmivat yhteistyösopimuksen terveyspalveluyritys Mehiläisen kanssa säilyttääkseen sairaalapalvelut Kemissä.

Ulkoistusten odotetaan jatkuvan, vaikka hallitus yrittää keksiä keinoja niiden estämiseksi. Maakuntauudistukselle ne olisivat takaisku. Maakuntien rahoituspohja murenisi ja toimijoiden kädet sidotaan sakkomaksuin sanktioiduilla sopimuksilla. Esimerkiksi Meri-Lapin yhteistyösopimuksen kustannukset vastaavat noin kolmasosaa Lapin maakunnalle kaavaillusta budjetista.

”Näyttää siltä, että sen kummemmin soten suunnittelijat kuin sotea eteenpäin puskeneet poliitikotkaan eivät tehneet asianmukaista riskikartoitusta. Irtiottoihin ei osattu varautua, ja asioita hoidetaan ad hoc -pohjalta poliittisen ajelehtimisen kautta”, Kangas kirjoittaa.

Hän jatkaa, että ”tai sitten kaiken tarkoitus olikin juuri se, että niihin ei varauduta, vaan odotellaan poliittisen ajelehtimisen johtavan toivottuun lopputulokseen: valinnanvapauden kaapuun pukeutunut terveysbisnes valtaa sote-markkinat”.

Kangas toteaa, että hänen on vaikea kuvitella, etteivätkö hallitusta lobbaavat yksityisen terveysbisneksen auguurit olisivat osanneet lukea taivaan merkkejä.

ILMOITUS

”Muussa tapauksessa he eivät ole suuria palkkojaan ansainneet.”

Keskustalla huonot kortit

Hallituspuolueisiin ulkoistamiset vaikuttavat eri tavalla. Keskustan kannatus hiipuu, jos peruskannattajakunta pienillä asutusalueilla kokee, että puolue ei aja heidän etuaan.

Kokoomusta taas yksityistämistä ja yksityisiä sote-palvelujen kannattajana ulkoistamiset suosivat.

”Sote-pokerissa kokoomuksella on parhaat kortit. Itse asiassa se pelaa kaksilla korteilla: hallituksen maakuntakorteilla ja Vapaavuoren maakuntavapailla korteilla”, Kangas kirjoittaa.

Hän kuitenkin varoittaa, että kokoomuksen mantra vapaudesta voi lopettaa toimintansa:

”Mutta heti, jos paljastuu, että mantran taakse kätkeytyykin terveysbisneksen raadollinen voitontavoittelu, mantran teho katoaa ja mantra kääntyy itseään vastaan.”

Sinisille kortteja ei ole jaettu lainkaan, Kangas huomauttaa.