Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallituksen EU-politiikkaa ryöpytettiin passivisuudesta, kun eduskunta käsitteli keskiviikkona pääministerin ilmoitusta ajankohtaisista EU-asioista.

EU:n murrosvaiheessa Suomella ei ole arvostelun mukaan omaa näkemystä, mihin unionia tulisi kehittää. Iso kuva puuttuu.

Hallituspuolueet näkivät asiat toisin. Ne olivat valmiita antamaan itselleen täydet pisteet EU-politiikastaan. Kritiikin syyksi nähtiin se, ettei hallituksen EU-ponnisteluja tunneta kotimaassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti Suomen paikan olevan EU:n etulinjassa. Tosin hän myöhemmin sanoi Suomen kulkevan keskitietä.

Sipilä näki Suomen ja myös itsensä peräti tienraivaajaksi erityisesti EU:n turvallisuusyhteistyön kehittämisessä. Turvallisuus- ja puolustusyhteistyössä on Sipilän mukaan edetty hämmästyttävän nopeasti sillä linjalla, jonka Suomi loi yhdessä Ranskan kanssa.

ILMOITUS

Sipilä viittasi tässä yhteydessä tapaamiseensa Ranskan ex-presidentin François Hollanden kanssa puolitoista vuotta sitten. EU on Sipilän mukaan edennyt tuosta tapaamisesta annetun julkilausuman linjausten mukaisesti.

EU:ta militarisoidaan

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki käytti hyvin EU-kriittisenpuheenvuoron. Hän katsoi, että kansalaisten tyytymättömyys unioniin on todellista ja se on osoitettu mm. Britannian brexit-äänestyksessä.

EU:n pitäisi Arhinmäen mielestä keskittyä kansalaisten työttömyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen torjumiseen. Sen sijaan EU askartelee Arhinmäen mukaan yhteisen puolustuksen parissa. Sen hän katsoo militarisoivan unionia ja vievän kehitystä liittovaltion suuntaan.

Arhinmäen mielestä EU:n tulee ryhtyä toimiin veroparatiisitaloutta vastaan ja huomautti veroparatiiseja syntyneen myös EU:n sisälle.

EU-puheenjohtajuus lähestyy

Vihreiden Touko Aallon kuva EU:sta oli virittynyt hyvin positiiviseksi. Hallituksen passiivisuutta hän arvosteli ankarasti. Suomen pitää Aallon mielestä ottaa pää pois pensaasta EU-politiikassa.

Kolmen puolueen hallituksella on Aallon mukaan kolme erilaista EU-linjaa. Yksi hyvä toimisi Aallon mielestä paremmin.

Vihreiden puheenjohtaja esitti huolensa Suomen lähestyvän EU-puheenjohtajakauden suhteen. Siihen valmistautuminen on Aallon mukaan täysin keskeneräistä.

Aalto esitti, että Suomen kesällä 2019 alkavaa puheenjohtajakautta valmistelemaan olisi pikaisesti perustettava työryhmä. Se koostuisi kaikista puolueista ja mukana olisi myös vahva kansalaisyhteiskunnan edustus.

Sininen käsijarru

SDP:n Tytti Tuppurainen näki tärkeimmiksi tehtäviksi Emun kehittämisen sekä EU:n sosiaalisen ulottuvuuden. Niiden hän katsoi kytkeytyvän vahvasti yhteen.

Kansallinen nationalismi voidaan Tuppuraisen mukaan padota vain osoittamalla EU:n lisäävän tasa-arvoa ja turvallisuutta.

– Talouskriisin jälkeen on kasvu aika ja kasvu kuuluu kaikille, Tuppurainen julisti.

RKP:n Eva Biaudet katsoi, että jo hallituksen kokoonpano on haitaksi Suomen EU-politiikalle. Biaudetin mukaan kaikki tietävät mitä Eurooppa-ministeri Sampo Terho ja siniset todella ajattelevat EU:sta.

– Auton ajaminen käsijarru päällä on rasittavaa, on rasittavaa, Biaudet totesi.