Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Timo Soini allekirjoitti henkselit paukkuen Suomen puolesta sitoumuksen osallistua pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön.”

Suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäen mielestä EU ottaa askelen väärään suuntaan, kun kansalaisten hyvinvoinnin sijasta edistetään sotilaallista yhteistyötä. Arhinmäki piti vasemmiston ryhmäpuheenvuoron keskiviikkona käydyssä keskustelussa ajankohtaisista EU-asioista.

Luottamus Euroopan unioniin on laskenut jäsenmaissa. Arhinmäen mielestä myös Iso-Britannian brexit-äänestyksessä oli kysymys tyytymättömyydestä ja protestista.

– Samaan aikaan kun monet kansalaiset kamppailevat työttömyyden, leikkausten ja kasvavan eriarvoistumisen kanssa, keskittyy EU yritysten vapauden edistämiseen ihmisten hyvinvoinnin ja toimeentulon kustannuksella. Kaikki unionin jäsenmaat ovat kilpaa leikanneet julkisia menojaan viimeisten vuosien aikana. Samalla veroparatiisitalouden on annettu rehottaa, jopa unionin sisällä, Arhinmäki sanoi puheessaan.

Suomi sitoutui puolustusmenojen kasvattamiseen

EU ei ole kuitenkaan tulevaisuuden suunnitelmissaan puuttumassa näihin kansalaisten hyvinvointia koskeviin kysymyksiin. Sen sijaan unionia syvennetään sotilaallisen yhteistyön suuntaan ja EU:n budjetista aiotaan ryhtyä tukemaan aseteollisuutta, Arhinmäki sanoi.

– Aseteollisuusko todella on nyt se alue, jota ensisijaisesti pitää tukea?

ILMOITUS

Arhinmäki piikitteli ulkoministeri Timo Soinin allekirjoittaneen viime viikolla ”henkselit paukkuen” Suomen puolesta sitoumuksen osallistua EU:n pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön. Suomi sitoutuu kasvattamaan puolustusmenojaan, samaan aikaan kun palveluita ja sosiaaliturvaa leikataan.

Kaiken lisäksi ”sotilaallista liittovaltioittamista” on valmisteltu salassa: asiakirjat eivät olleet julkisia ennen kuin päätös oli tehty, eikä asiaa ole käsitelty eduskunnassa avoimesti.

Kaikki muut tukevat liittovaltiokehitystä

Arhinmäki sanoi vasemmistoliiton olevan ainoa puolue eduskunnassa, joka on ilmaissut huolensa tästä EU:n kehityksen suunnasta.

– Tämän syvenevän puolustusyhteistyön ovat hyväksyneet myös EU:n liittovaltiokehitystä kovaan ääneen vastustaneet perussuomalaiset ja siniset. Jos EU:n militarisointi ei ole liittovaltiokehityksen tukemista niin mikäs sitten on?

Arhinmäen mielestä nyt on se hetki, jolloin sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kansalaisten hyvinvointi ja demokraattinen päätöksenteko on nostettava EU:n ytimeen.

Vasemmistoliiton mielestä EU:ssa tulee keskittyä ratkaisemaan veroparatiisitalouden, verokilpailun ja palkkadumppauksen kaltaiset ongelmat, jotka nakertavat hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa ja lisäävät kansalaisten eriarvoisuutta. Samalla on tartuttava vahvasti ilmastonmuutoksen ja pakolaisuuden kaltaisiin globaaleihin ongelmiin.

– Meidän lähtökohtanamme on se, että EU:n pitää keskittyä niihin asioihin, jotka ihmisiä huolestuttavat: työttömyyteen, eriarvoistumiseen ja syrjäytymiseen. Vain ihmisten unionilla on tulevaisuutta, Arhinmäki sanoi.