Lehtikuva/Jekesai Njikizana

Kiina on Etelä-Afrikan ohella Zimbabwen tärkein ulkomainen kumppani.

Zimbabwen asevoimien komentaja Constantino Chiwenga vieraili Pekingissä toissa viikon perjantaina, muutamia päiviä ennen vallankaappausta.

Kävikö kenraali Chiwenga hakemassa Kiinalta luvan kaappaukselle? Tätä on spekuloitu.

Ainakaan Kiina ei ole arvostellut vallankaappausta. Ja ottaen huomioon Kiina-suhteiden tärkeyden Zimbabwelle, olisi ollut aika erikoista, jos suunnitelmista ei olisi tuolloin puhuttu.

Asevoimien komentaja kävi Pekingissä muutamia päiviä ennen kaappausta.

Ei olisi ihme, jos Kiina olisi alkanut kokea presidentti Robert Mugaben rasitteeksi. Kiina on Zimbabwen suurin ulkomainen investoija, ja sitä kiinnostaa maan vakaus. Mugaben ailahteleva politiikka ja siihen liittyvä Zimbabwen talousahdinko ovat heikentäneet investointien turvallisuutta.

Mugabe on ajanut linjaa, jossa Zimbabwessa toimivien ulkomaisten yhtiöiden omistuksesta olisi enemmistö saatava zimbabwelaisille. Kiinalla taas on tapana afrikkalaisissa projekteissaan tuoda suurin osa työvoimastakin Kiinasta.

ILMOITUS

Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Zimbabwessa 2015 ja Mugabe Pekingissä viimeksi tämän vuoden tammikuussa. BBC:n mukaan Kiina teki selväksi, ettei lisää lainoja tipu ennen kuin Zimbabwe saa taloutensa vakautettua.

Zimbabwen riippuvuus Kiinasta kasvoi sen jälkeen kun länsimaat 2002 asettivat talouspakotteita Zimbabwelle. Kiina lisäksi esti veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostossa YK-tason pakotteiden asettamisen.

Yhteys jo 1970-luvulta

Mugaben ja hänen Zanu-puolueensa (nykyisin Zanu-PF) läheinen yhteys Kiinaan ulottuu 1970-luvulle, jolloin Kiina tuki Zanun sissisotaa silloisen Rhodesian valkoista vähemmistöhallitusta vastaan.

Tapahtumiin liittyi Neuvostoliiton ja Kiinan kamppailu vaikutusvallasta kolmannessa maailmassa, sillä Neuvostoliitto tuki kilpailevaa vapautusliikettä Zapua.

Zapu jäi kilpailussa toiseksi, mutta jännitteet siirtyivät enemmistövaltaan 1980 siirtyneeseen Zimbabween. Niissä on myös etninen ulottuvuus. Zanun perinteinen kannatuspohja on ollut Zimbabwen suurin kansanryhmä shonat, jonka asuma-aluetta ovat maan itä- ja keskiosat.

Zapu taas sai kannattajansa länsiosan ndebeleistä, alueelta joka Britannian siirtomaavallan aikana tunnettiin Matabelemaana.

Matabelemaassa kapinoitiin pitkin 1980-lukua, ja Mugaben hallitus vastasi nälkäsaarrolla ja surmaamalla kymmeniä tuhansia ihmisiä. Lopulta Zapu pakkoliitettiin Zanuun 1987.

Kumpikin viime viikon vallankaappauksen avainhahmoista, 61-vuotias Chiwenga ja Zanu-PF:n johtoon nyt nimitetty 75-vuotias Emmerson Mnangagwa olivat 1980-luvulla toteuttamassa rautanyrkkipolitiikkaa ndebeleitä vastaan.

Mnangagwa oli 1960-luvulla Kiinassa saamassa poliittista ja sotilaallista koulutusta.