Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallituskriisi voi uhata presidentinvaalien jälkeen, jos keskustan ja sinisten kannatusluvut matavat maassa.

Viikonvaihteessa julkaistu kannatusmittaus on keskustan kannalta karua luettavaa. Kannatus on ollut kiihtyvässä pudotuksessa käytännössä jo eduskuntavaaleista lähtien muutamia satunnaisia nousuja lukuun ottamatta.

Keskustan trendi on selkeä: virta vie alaspäin kannatuksen ollessa nyt vain 15,1 prosenttia. Kannatus on jo alhaisempi kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa puheenjohtaja Mari Kiviniemen johdolla saatu 15,8 prosenttia. Se järkytti koko puoluetta, ja siitä seurasi vapaaehtoinen oppositio.

Tästä haaksirikostahan puolueen pelastajaksi nostettiin Juha Sipilä, joka uhkaa jäädä poliittiseksi tähdenlennoksi.

Keskustan trendi on selkeä: virta vie alaspäin kannatuksen ollessa nyt vain 15,1 prosenttia.

Hallituksen paineet kasvavat

Hallituksen takana on nyt vain 38,1 prosenttia äänestäjistä. Näistä kokoomuksen osuus on yli puolet eli 56 prosenttia ja keskustan vajaa 40 prosenttia. Tältä näyttää ulospäin myös puolueiden painoarvo. Mielikuvapolitiikassa kokoomus talloo mennen tullen hallituskumppaninsa keskustan ja siniset.

– Kokoomus on Suomen vaikutusvaltaisin puolue tällä hetkellä. Selkeästi, toteaa keskustan vanhaisäntä, kansanedustaja Seppo Kääriäinen sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa.

ILMOITUS

Kääriäinen perustelee tätä sillä, että ministereiden lisäksi kokoomuksella on valtaa työmarkkinajärjestöissä, ja se päihittää keskustan ”mennen tullen viestinnässä ja pr-toiminnassa”.

Lisäksi presidentti Sauli Niinistö – aikaisempi kokoomuksen moninkertainen ministeri ja nyt kansalaisliikkeen presidenttiehdokas – on selkeä ennakkosuosikki presidentinvaaleissa. Kokoomus ei halua hallituskriisiä mistään hinnasta ennen presidentinvaaleja.

Entä ensi keväänä? Hallituskriisi voi olla hyvin lähellä. Eduskuntavaalit lähestyvät, ja heikot kannatusluvut alkavat poltella keskustan ja sinisten kansanedustajien näppejä. Taannoin keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen syytti kokoomusta ”pörriäisten etujen” ajamisesta sote-neuvotteluluissa.

Keskustan eduskuntaryhmä on tyytymätön perhe- ja peruspalveluministerin Annikan Saarikon johdolla neuvoteltuun hallituksen valinnanvapaussopuun, jossa näkyvät kokoomuksen painotukset.

”Kentän” eli kannattajien ja puolueen jäsenten paine saattaakin käydä sietämättömäksi keskustan kansanedustajille, ja pelko omien paikkojen menettämisestä kasvaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen rauhoitteli tilannetta ja ilmoitti, että ryhmä odottaa asiantuntijoiden lausuntoja.

Toimivatkin osat sotesta romutetaan

Jos hallitus kuuntelisi asiantuntijoita, koko soteuudistus pistettäisiin vielä kerran uuteen käsittelyyn eikä ainoastaan valinnanvapauden osalta.

Viikonvaiheessa julkisuuteen tulleiden asiantuntijoiden yhteinen huoli on, että soteuudistuksen alkuperäiset tavoitteet on unohdettu. Hallitus rakentaa kallista ja byrokraattista järjestelmää, joka tuhoaa terveydenhuollon toimivan osan ja siirtää rahat yksityisbisnekseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Aki Lindén kirjoittaa Helsingin Sanomissa: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt. Kyynisesti voisi sanoa, että sitä saa mitä tilaa.”

Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella terveydenhuollon johtotehtävissä hän sanoo valtiovallan ja osan kunnista menettäneen kokonaan otteensa terveydenhuollosta. Se siirtyy ryminällä markkinavoimien ohjaukseen. Julkista rahaa ohjataan yksityisille toimijoille, ja ”piikki on niin sanotusti auki” jo nyt terveydenhuoltolain myötä.

Eläkkeellä oleva Kansanterveyslaitoksen (KTL) pääjohtaja Jussi Huttunen arvioi maanantaina samansuuntaisesti kuin Lindén: Huttunen ei ole koskaan nähnyt näin monimutkaista prosessia.

Huttusen mukaan ”uudistuksen lopputuloksena yksi maailman parhaista järjestelmistä voi kuitenkin romuttua, potilaan pompottelu lisääntyä ja rahat livahtaa terveysyritysten taskuun kuin itsestään – ja ilman vastinetta”.

Keskustaministerit avainpaikoilla sote-ratkaisussa

Tämä on kovaa puhetta molemmilta asiantuntijoilta. He eivät ole ainoita sote-uudistusta ja etenkin valinnanvapautta arvostelevia asiantuntijoita. Asiantuntijoiden puhe kaikuu kuuroille korville, sillä hallitus ei kuuntele asiantuntijoita.

Ongelmat ovatkin seuraavan hallituksen pöydässä, mikäli soteuudistus etenee aikataulussa. Hallituspuolueista keskustaa ja sinisiä uhkaa oppositio, mikäli kannatusluvut eivät muutu radikaalisti.

Keskustan ministerit, Juha Rehula ja hänen jälkeensä Saarikko, ovat olleet avainpaikoilla valmistelemassa sote-uudistusta pääministeri Juha Sipilän vetämässä hallituksessa. Puolueen kannattajat eivät kiittele keskustaa tästä työstä.

Puolueen vastainen kapina nousi näkyvästi esiin Meri-Lapin kuntien päätöksessä ulkoistaa palvelunsa Mehiläiselle. Keskustan kuntavaltuutetut hajosivat äänestyksissä.