Sebastian Castelier

Villieläimet ovat maailman neljänneksi yleisin salakuljettajien lasti. Laittoman villieläinkaupan arvoksi on arvioitu 23 miljardia dollaria vuodessa. Kuwaitissa gepardit ovat ikävä muistutus siitä.

Erään talon kellarissa Kuwaitissa mustasaappainen nuori nainen avaa oven. Hänen jaloissaan on kaksi 80 sentin korkuista gepardia, Mark ja Shahad, jotka leikkivät pallolla. Shahad al Jaber, 32, on hankkinut ne laittomasti.

– He ovat vauvojani. Vaikka minulla olisi lapsia, pitäisin silti gepardeistani enemmän. Minulla on ollut kissoja ja koiria, mutta tahdoin jotain suurempaa.

– Aluksi toivoin saavani tiikerin. Se kuitenkin olisi vienyt liikaa tilaa sohvalla, kun katson televisiota sen kanssa, al Jaber kertoo.

Jos on lahjonut oikeat henkilöt tullissa, riittää, että laatikossa lukee ”kissa”.

Harvinaisten villieläinten omistaminen on laitonta Kuwaitissa, mutta Jaber ei pelkää viranomaisia, koska hänellä on ”wastaa” – paikallinen termi vaikutusvallalle.

– Se on todella tärkeää Kuwaitissa. Jos tunnet jonkun, joka on oikeassa virassa, hän suojelee sinua, Jaber toteaa.

ILMOITUS
Sebastian Castelier

Erään rakennuksen ylimmässä kerroksessa Salmiyan varakkaalla alueella Kuwaitin kaupungin keskustassa psykologi Adnan al-Shatti päättää tapaamisen. Al-Shatti tuntee hyvin maansa kansalaisten huolet, pelot ja omituiset harrastukset.

– Täällä ihmiset tahtovat haasteita. He eivät halua perinteisiä lemmikkejä, vaan erikoisen eläimen, joka haastaa omistajansa. Jos pystyy käsittelemään sellaista eläintä, se osoittaa, kuinka mahtava on itse, hän lisää.

– Kuwaitissa on myös säätelemättömyyden kulttuuri. Omatunto ei ole esteenä. Kaikki on mahdollista, jos rahaa riittää, Al-Shatti sanoo.

Suuren mittakaavan
salakuljetusta

Salakuljetettujen gepardien suojeluun keskittyvän Illegal Wildlife Trade Cheetah Conservation -järjestön apulaisjohtaja Patricia Tricorache on johtanut laajoja tutkimuksia gepardien salakuljetuksesta Arabian niemimaalla. Hänen arvionsa mukaan salakuljettajien reitti alkaa Etiopiasta, Somaliasta tai Pohjois-Keniasta. Eläimet kuljetetaan sodan runteleman Jemenin kautta Persianlahden maihin, joihin Kuwait lukeutuu.

– Arabian niemimaalla on valtavat pimeät markkinat gepardeille ja muille eksoottisille eläimille, Tricorache toteaa.

Hänen yhteyshenkilönsä kertovat, että 300 nuorta gepardia viedään laittomasti joka vuosi. Wildlife Conservation Society -järjestön mukaan luonnossa elää enää alle 7 100 gepardia, ja lajin tulevaisuus on uhattu.

Eräs työntekijä Kuwaitin kansainvälisellä lentokentällä paljastaa, kuinka gepardi saadaan tuotua Kuwaitiin. Jos on lahjonut oikeat henkilöt tullissa, riittää että laatikossa lukee ”kissa”.

– Minulle tämä on helppoa, koska työskentelen lentokentällä ja tunnen henkilöt, jotka ovat valmiita ottamaan lahjuksia. Annan heille 500–1 000 Kuwaitin dinaaria (noin 1 500–3 000 euroa) eläimen pääsystä läpi tarkastuksessa.

Lentokentän virallinen edustaja vastaa väitteeseen sanomalla, että ”tapausta tutkitaan”. Syytökset ovat kuitenkin vakavia, joten kunnollista vastausta ei saada ”ennen kuin koko juttu on tutkittu”.

Sebastian Castelier

”Annan sille suklaata
ja jäätelöä”

Lähellä lentokenttää olevassa kaupunginosassa kaksi miestä seisoo monikerroksisen omakotitalon katolla. Katolla on myös häkki, jossa elää urosgepardi. Sen omistaa Abu Mubarak al-Rasheede. Hänen ystävänsä on yksi lukuisista lenkeistä villieläinten salakuljetuksessa, ja siksi hän ei halua kertoa nimeään.

Abu Mubarak al-Rasheede kertoo tehneensä matkan salakuljetusreitillä itse sen sijaan, että olisi palkannut salakuljettajan. Hän näyttää älypuhelimestaan kuvan neljästä gepardista, joita pidetään pahvilaatikossa.

– Ostin ne Somaliasta. Sitten toin ne lentokoneella Jemeniin. Siellä on kaksi lentokenttää, joissa ei ole tullia.

– Jemenistä matkustin Saudi-Arabian läpi Kuwaitiin.

Al-Rasheede avaa häkin ja istuu gepardinsa viereen.

– Annan sille suklaata ja kissojen monivitamiiniravintolisää. Se rakastaa sitä. Annan myös jäätelöä, koska se parantaa verenkiertoa.

Kun al-Rasheede pitää hauskaa gepardinsa kanssa, hänen ystävänsä kuvailee isojen kissojen kuljetuksen strategiaa. Hän salakuljettaa eläimiä Kuwaitiin.

– Jos ihmiset lentokentällä näkevät, että häkeissä on gepardeja, olemme pulassa. Mutta jos häkissä lukee ”kissa” ja olet maksanut oikealle henkilölle, kaikki on hyvin, hän kertoo.

Sebastian Castelier

Viranomaiset eivät
juuri reagoi

Villieläimille koituvan katastrofaalisen vahingon lisäksi villien kissaeläinten pitämisessä asunnossa on vaaransa myös omistajalle. Kuwaitin eläintarhan villieläinasiantuntija Mostafa Mahmoud tietää asiasta. Eräänä päivänä muuan Farwaniyan kaupunginosan asukas esitti erikoisen kysymyksen.

– Hän oli paniikissa ja kysyi, onko joku eläintarhan isoista kissaeläimistä karannut, koska hän oli löytänyt vuohensa raadeltuna, hampaanjäljet kaulassa.

– Menin hänen luokseen ja tutkin puremaa. Tunnistin heti, että kyseessä oli jaguaarin purema. Tapaus tutkittiin ja kävi ilmi, että peto olikin karannut naapurista.

Born Free USA -suojelujärjestön raportin mukaan vuosien 1990 ja 2011 välillä 75 henkilöä eri puolilla maailmaa kuoli eksoottisen lemmikkieläimen hyökkäyksen seurauksena. Kuolemaan johtaneista tapauksista 21 koski ”isoja kissoja”. Tähän kategoriaan lukeutuvat leijona, tiikeri, jaguaari ja gepardi. Yhteensä tapauksia oli 1 610.

Kuwaitin valtio tiukensi linjaansa vuonna 2014, kun filippiiniläinen sisäkkö Lourdes Hingco Abejuela kuoli kuwaitilaisen Mohammad Turkiin omistaman leijonan hyökättyä hänen kimppuunsa. Turkiin ystävä uskoo tietävänsä, mitä tapahtui.

– Hän oli vaihtamassa lakanoita, mutta leijona halusi leikkiä niillä. Kun hän nykäisi lakanat leijonan kynsistä, se puri häntä.

Lemmikkivillieläinten
määrää ei tiedä kukaan

Valtion ympäristöviraston (EPA) työntekijä Shefreefa al-Salem valvoo kansainvälisen uhanalaisten eläinten kaupan kieltävän Cites-sopimuksen toteuttamista Kuwaitissa. Tapaamme hänet hänen toimistossaan. Hän selaa kansioita työpöydällään. Töitä on liikaa ja resursseja liian vähän.

– Kyllä, meillä on ongelmia villieläinten kanssa. Mohammad Turkiin tapaus oli tietenkin merkittävä, mutta en vieläkään tiedä, kuinka paljon villieläimiä pidetään lemmikkeinä.

Laki kieltää villieläinten omistamisen Kuwaitissa, mutta se vaikuttaa epäselvältä ja summittaiselta, eikä siinä määritellä kovia rangaistuksia rikkomuksista. Kuwaitin ympäristönsuojelulain 100. pykälän mukaan ”on laitonta metsästää, tappaa, pyydystää, kerätä, satuttaa, hankkia tai kuljettaa villejä maa- tai vesieläimiä elävänä tai kuolleena”.

Salem kertoo, että hänen järjestönsä oli tammikuussa suositellut tiukempaa valvontaa, mutta hän ei kommentoinut tarkemmin lakiesityksen yksityiskohtia. Kuwaitin parlamentti ei ainakaan vielä ole käsitellyt lakiesitystä.

Käännös: Markku Kangas