Opiskelijat ovat paitsi opiskelijoita, myös yhteiskunnan jäseniä

Lauri Linna

23-vuotias helsinkiläinen opiskelijapoliitikko.
Opiskelee oikeustiedettä.
Vasemmisto-opiskelijoiden Vasopin hallituksen jäsen.
Edustaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa Sitoutumatonta vasemmistoa.

Kuinka tärkeä pesti on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajuus, tehtävää ensi vuonna hoitava vasemmiston Lauri Linna?

– Ylioppilaskunta on tehokas ja varsinkin kaupungissa kuunneltu opiskelijoiden äänen esiintuoja. Erityisesti ensi vuonna, kun vietetään ylioppilaskunnan 150-vuotisjuhlavuotta, on hyvä mahdollisuus saada opiskelijoiden ääntä kuuluviin.

– Olen toiminut pitkään opiskelijaliikkeessä, mutten ole osannut edes unelmoida, että olisin koko yli 26 000 opiskelijan yhteisöä johtavan elimen puheenjohtajana.

Pystyykö tehtävän ohessa opiskelemaan?

– Helsingin ylioppilaskunnassa puheenjohtajan pesti käytännössä vie ihmisen. Toki jonkin verran kannattaa opiskellakin, jotta pysyy kosketus opiskelijoiden arkeen.

Mitä painotat hallituksen puheenjohtajana?

– Ylioppilasliike on ollut merkittävä suunnannäyttäjä ja yhteiskunnallinen toimija Suomessa. Suuri tavoite on tehdä ylioppilasliikkeestä yhä merkittävämpi vaikuttaja.

– Haluan saada aikaan yhä enemmän keskustelua opiskelijan yhteiskunnallisesta asemasta eli kuinka tärkeää on se, että opiskelusta tehdään entistä useamman saavutettavissa olevaa sen sijaan, että toimitaan kuten Suomen istuva hallitus on toiminut eli leikannut koulutuksesta ja opiskelijoiden sosiaalisista etuuksista.

Edustat Sitoutumatonta vasemmistoa. Mitä se tavoittelee?

– Haluamme olla matalan kynnyksen ryhmä kaikille, jotka kokevat vasemmiston arvot tärkeiksi. Pyrimme siihen, että yhdenvertaisuus toteutuu niin ylioppilaskunnassa kuin yliopistollakin.

– Toinen keskeinen teema on vaikuttaa ylioppilaskunnan edunvalvontaan laajemmin, koska opiskelijat ovat paitsi opiskelijoita, myös yhteiskunnan jäseniä. Vaikkapa se, miten asuminen ja palvelut on tuotettu, vaikuttaa paljon myös siihen, miten opiskelijat pystyvät opiskelemaan.

Aiotko jatkaa politiikassa ylioppilaskunnan ulkopuolella?

– Toki haluan myöhemminkin jatkaa yhteiskunnallisena toimijana ja ajaa oikeudenmukaisempaa maailmaa, mutta toiminnan muoto ei ole vielä hahmottunut. Tällä hetkellä keskityn täysillä opiskelijapolitiikkaan, joka on itsessään arvokasta ja yhteiskunnallisesti merkittävää.

 

Lauri Linna

23-vuotias helsinkiläinen opiskelijapoliitikko.
Opiskelee oikeustiedettä.
Vasemmisto-opiskelijoiden Vasopin hallituksen jäsen.
Edustaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa Sitoutumatonta vasemmistoa.