kirjan kuvitusta ja ku:n arkisto

1990-luvun lapset kasvoivat laman varjossa ja kasvattivat tamagotcheja. Heistä tuli mestareita videopeleissä ja maailman nopeimpia tekstiviestien näpyttelijöitä. Ysärilapset olivat ensimmäinen sukupolvi, jolle internet saattoi tarjota leikkipaikkoja.

Essi Huuhka ja Aino Tormulainen ovat kirjoittaneet kirjan 1990-luvusta sellaisena kuin se aikansa lapsille ja teineille avautui.

1990-luku lopetti nousukauden, ja tämä muutti myös lasten ja nuorten maailmankuvaa.

Laman lisäksi muutoksia tapahtui laajemminkin. Neuvostoliitto hajosi, liityttiin EU:hun ja presidenttiä valittaessa siirryttiin valitsijamiehistä suoraan kansanvaaliin. 1990-luku oli nopeiden muutosten aikakausi. Vuosikymmenen alussa kukaan ei edes puhunut internetistä ja mukana kuljetettavat puhelimet olivat lähinnä elokuvista tuttuja. Vuosikymmenen lopulla teinit kuitenkin jo pitivät toisiinsa yhteyttä pääasiallisesti tekstiviestien, ircin ja chattien välityksellä.

”Herää pahvi, nyt on tosi kyseessä.”

Huuhkan ja Tormulaisen Ysärikirja on ihanan nostalginen tuulahdus nololta 1990-luvulta.

Kilpikonnia ja Hugo

1990 Länsi- ja Itä-Saksa yhdistyvät ja lambada-tanssi on suuri villitys.

ILMOITUS

Radio Mafia aloitti toimintansa kesäkuun alussa 1990. Nuorille suunnattu kanava tarjosi musiikin lisäksi paljon muutakin ohjelmaa. Alivaltiosihteeri, Koe-eläinpuisto, Leila ja Annukka sekä Metalliliitto liimasivat teinit radion ääreen. Koulussa jakauduttiin joko Anssin tai Salovaaran kuuntelijoihin. Molempien radiopersoonien kielenkäytöstä tehtiin eduskuntakysely syksyllä 1994.

1991 teollisuustuotanto supistuu tammi-lokakuussa 8,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja jäämies Ötzi löydetään Alpeilta.

Ysärillä muropaukkauksissakaan ei ollut ainoastaan muroja, vaan niiden mukana tuli muun muassa väriä vaihtavia muovilusikoita.

1992 työttömiä on noin 400 000 ja kesän pääuutisena ovat Ruokolahden leijonahavainnot. Saman vuoden pääsiäisenä kerättiin Kindermunista kilpikonnia. Munia ravisteltiin kaupassa asiantuntevasti, sillä huhujen mukaan kilpikonnan saattoi tunnistaa äänestä. Koulujen pihoilla kilpikonnien vaihtokurssi oli korkea.

1993 kymmenen markan seteli jää historiaan ja käyttöön tulee kahdenkymmenen markan seteli, työttömiä on yli puoli miljoonaa ja Nelson Mandela saa Nobelin rauhanpalkinnon.

Lapsia vetää ruudun ääreen interaktiivinen peliohjelma Hugo, jota pelataan lankapuhelimella. Osa Hugon lausahduksista jää elämään: ”Pitikö olla hoppu, nyt se on leikin loppu”, ”Herää pahvi, nyt on tosi kyseessä” ja ”Meno Toijalaan, jos persaus kestää”.

Estonia ja eineksiä

1994 Martti Ahtisaari valitaan presidentiksi ja Euroviisujen väliaikanumerona nähdystä Riverdance-esityksestä tulee maailmanlaajuinen hitti.

Syyskuun 28. päivä herätään siihen, että Estonia on uponnut vieden satoja ihmisiä mukaan.

1995 Suomen talous lähtee nousuun, BKT kasvaa 5,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja Suomi saavuttaa ensimmäisen jääkiekon MM-kullan.

Ysärillä einekset saapuvat ruokapöytiin. Mikropizzaa, pinaattilettuja ja hampurilaisia lämmitetään keittiön nurkkaan ilmestyneessä mikrossa. Herkkujen pakkauskoot alkavat kasvaa.

1996 metallisten juomatölkkien kierrätys alkaa, ja maailmalla pelätään hullun lehmän tautia.

Teinit ovat yksilöllisiä flanellipaidoissaan, nappiverkkareissaan ja ylisuurissa t-paidoissaan. Kukkakuosit, hapsut ja pastellisävyt näkyvät pukeutumisessa. Muotitietoiset ymmärtävät kansitakkien ja purjehduskenkien päälle. Luovuudellekin jätetään tilaa, farkkujen lahkeita levennetään itseä miellyttävillä kankailla tai kuljetaan revityissä farkuissa. NHL-pipo korvataan kesällä lippalakilla – tietysti lippa niskan puolelle käännettynä. Vuosikymmenen loppua kohden vaatteet pienenevät huomattavasti.

Diana ja Mikat

1997 prinsessa Diana kuolee ja Steen Christensen ampuu Helsingissä kaksi poliisia.

Ysärillä luetaan Bertin päiväkirjoja, David Eddingsiä, Margaret Weissiä ja Tuija Lehtistä. Vuosikymmenen puolivälissä hitiksi nousee Jostein Gaarderin filosofiaa käsittelevä Sofian maailma. Kirjan suuresta suosiosta ja myynnistä huolimatta itse en koskaan tavannut toista kirjan lukenutta teiniä.

1998 Nokia nousee matkapuhelinbisneksessä maailman suurimmaksi ja Ruotsin hovi myöntää prinsessa Viktorian kärsivän syömishäiriöstä.

Postilaatikkoon kolahtaa aika monessa kodissa Koululainen, Suosikki, SinäMinä tai Pelit-lehti. Niiden lisäksi kirjeenvaihto on suosittu harrastus: kuvansa lähettäneille luvataan 100 prosentin vastaus ja kehotetaan laittamaan kynät sauhuamaan.

1999 Mikä Häkkinen voittaa toisen perättäisen F1-maailmanmestaruuden ja Mika Myllylä Ramsaun MM-hiihdoissa kolme kultaa ja yhden hopean.

Y2K pelottelusta huolimatta videoiden ja Nintendon kasvattama sukupolvi on valmis ottamaan uuden vuosituhannen vastaan.

Ysärikirja viihdyttää ja palauttaa muistoja mieleen. Samalla se aktivoi muistamaan myös sellaisia asioita, joita kirjassa ei mainittu. Huomiotta jäävät muun muassa pimeässä hohtava hammastahna, jota veljeni söi salaa vessassa tai Bula-hattu, joka sai minut ja tuhannet muut lapset näyttämään neonväreissä hehkuvilta laatikkopäisiltä minecraft-hahmoilta.

Mikä parasta, jos hetkeksi pysähtyy ja katsoo ympärilleen, niin huomaa, että ysäri on täällä taas. Tai edelleen.

Essi Huuhka, Aino Tormulainen: Ysärikirja. Atena 2017. 174 sivua.

Kuva: Hugo-pelihahmo, Nokian kännykkä, tamagotchi ja KInder-munien kilpikonnat kirjasta. Prinsessa Diana ja Nelson Mandela KU:n arkistosta.