Jarno Mela

– Juuri nyt, moni alaikäisenä Suomeen tullut odottaa kauhuissaan mahdollista pakkopalautusta, sanoo vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo

Maahanmuuttoviraston linjausten mukaan alaikäisten oleskeluluvat käsitellään aikuisten lupia nopeammin.

– Todellisuudessa alaikäisten lupaprosessit ovat monesti venyneet aikuisten prosesseja pidemmiksi. Pisimmillään ensimmäistä päätöstä on odotettu lähes kaksi vuotta, totesi vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Hallituksen tekemät perheenyhdistämiseen liittyvät tiukennukset ja sen myötä perhesiteiden katkeaminen vaikeuttavat yksintulleiden lasten elämää ja kotoutumista Suomessa.

Yksin alaikäisinä tulleista tehdään aktiivisesti perheettömiä.

Vuonna 2015 vain viisi yksintullutta sai perheensä Suomeen.

– Suomen tilanne on käytännössä niin raaka ja julma, että yksin alaikäisinä tulleille tulisi sanoa, etteivät he koskaan tule saamaan perhettään Suomeen, sanoo Honkasalo viitaten keskusteluunsa turvapaikanhakijoita tukevan juristin kanssa, sanoo Honkasalo.

ILMOITUS

Pitkä odottaminen leimaa nuorten elämää

Honkasalo muistuttaa, että tutkimusten mukaan turvapaikkaa hakevien nuorten elämää Suomessa kehystää pitkä odottaminen vailla tietoa oleskeluprosessin kestosta ja kuulusteluiden sisällöistä.

– Ihmisten pitkä odotuttaminen on myös keskeinen tapa valtioille harjoittaa valtaa jopa väkivaltaa yksilöihin, varsinkin odotuttaminen vailla tietoa siitä, kuinka kauan odottaminen tulee kestämään, toteaa Honkasalo.

– Suomen hallitus vastaa siitä, että yksin alaikäisinä tulleista tehdään aktiivisesti perheettömiä. Juuri nyt, moni alaikäisenä Suomeen tullut odottaa kauhuissaan mahdollista pakkopalautusta, kun päätöksiä ”minioleskelulupiin” alkaa tulla.

Maanantaina vietetään kansainvälistä lasten oikeuksien päivää.

– Suomen hallitus saisi hävetä tuona päivänä ja tietenkin kaikkina muinakin vuodenpäivinä, sanoo Honkasalo.