Yle Kuvapalvelu

Kaksiosainen englantilainen minisarja Kiistämätön totuus (Undeniable, 2014) esittelee lyhyessä johdannossa tarinan taustan. Nuori nainen murhataan, hänen pieni tyttärensä näkee tekijän, jota ei kuitenkaan saada kiinni.

Sitten siirrytään ajassa 23 vuotta eteenpäin. Jane on nyt naimisissa oleva nainen (Claire Goose) ja itsekin äiti. Kunnes tapahtuu satunnainen kohtaaminen, josta tarina varsinaisesti käynnistyy. Janen syylliseksi osoittama henkilö (Peter Firth) ei vastaa kuvaa paatuneesta murhaajasta, päinvastoin. Ensimmäinen jakso päättyy tavalla, joka koukuttaa ihan riittävästi, jatko tekee mieli nähdä.

Jälkimmäinen osa nostaa naiset näyttävästi keskeisiin osiin tapahtumissa. Päähenkilön lisäksi tärkeitä toimijoita ovat jutun vanha tutkija (Pippa Haywood) sekä epäillyn juristitytär (Christine Bottomley).

Chris Langin kirjoittama psykologinen rikos- ja jännitysdraama lienee pettymys brittiläiseen laatuun tottuneille. Juonikuviota kannatteleva murhamysteerin ja perhedraaman liitto on väkinäinen ja osin teennäinenkin, mutta aiheensa puolesta sarja on silti katsottava tuttavuus.

Ei vähiten siksi, että sekä ajattomuudessa että ajankohtaisuudessa löytyy. Pintaan nousee naiset brutaalin miehisen vallankäytön ja seksuaalisen ahdistelun kohteina. Aiheen raastavuus konkretisoituu erittäin hyvin parin näyttelijän sivurooleissa.

Kiistämätön totuus. Osat 1/2 ja 2/2. TV1 lauantaisin klo 19.40 alkaen 18.11. Areena 30 päivää.