Jarno Mela

Veronmaksajat rahoittavat, Mehiläinen päättää. Vasemmiston Andersson syytti keskustaa Meri-Lapin tapahtumista.

– Vaikka asiaa miettisi miltä kantilta tahansa, on täysin käsittämätöntä, että Sipilä yrittää pestä kätensä tilanteesta, jonka hän on itse luonut.

Näin arvioi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimia Meri-Lapin sotehässäkän suhteen.

Andersson puhui vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina.

Kaverit kokoomuksessa ryhtyivät varmistamaan, etteivät firmoille avautuvat markkinat supistuisi liikaa.

Yli miljardin euron sopimus

Andersson viittasi Meri-Lapissa kuluvalla viikolla kuntapäätöksillä tehtyyn terveydenhuollon ratkaisuun ja kutsui sitä valtakunnan suurimmaksi ulkoistukseksi. Sen mukaan Länsi-Pohjan keskussairaala siirtyy terveysalan yrityksen Mehiläisen hoidettavaksi.

ILMOITUS

Sopimuksen arvo on 1,1 miljardia euroa, kesto 15 vuotta ja sopimuksen irtisanomisesta seuraisi jopa 100 miljoonan euron lasku.

– Julkisuudessa on käytetty nimitystä yhteisyritys, mikä on sikäli harhaanjohtavaa, että suomalaiset veronmaksajat kyllä yhdessä rahoittavat pääomasijoittajien voitot, mutta neljän viidesosan omistusosuudella Mehiläinen yksin päättää, Andersson sanoi.

Hän arvioi pääministeri Sipilän vasta Meri-Lapin tapahtumien jälkeen heränneen siihen uhkaan, että yksityiset monopolit ottavat sote-kentän haltuun.

Huoli keskustan aiheuttama

Andersson arvioi, että taustalla on paikallisten päättäjien huoli erikoissairaanhoidon palveluiden siirtymisestä joko Rovaniemelle tai Ouluun.

– Tämä huoli taas johtuu keskustan omasta hallituspolitiikasta, hän sanoi ja totesi keskustalaisten paikallispäättäjien kannattaneen ulkoistusta säilyttääkseen paikallispalvelut keskustaministereiden ajamilta erikoissairaanhoidon leikkauksilta.

– Samalla he siirsivät huomattavan osan budjeteistaan oman päätäntävaltansa ulkopuolelle 15 vuodeksi ja sitoutuivat maksamaan 100 miljoonan euron korvauksen, jos joskus tulevat katumapäälle. Tässä ei ole mitään järkeä, ei meidän eikä ilmiselvästi hallituksenkaan mielestä, Andersson ihmetteli.

”Hämmästyttävän pihalla”

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi ulkoistamispäätöstä tuoreeltaan sanomalla, että hänen on vaikea ymmärtää, että yritykset toisella kädellä vaativat valinnanvapautta ja toisella kädellä ovat valmiita tekemään valinnanvapauden kanssa ristiriidassa olevia ratkaisuja, monopoleja kokonaisten alueiden mittaluokassa.

– Tämä lausunto osoittaa valitettavasti, kuinka hämmästyttävän pihalla sote-uudistuksesta vastaava ministeri on hallituksen oman hankkeen seurauksista sekä sitä kohtaan esitetystä asiantuntijakritiikistä, Andersson totesi ja muistutti hallituksen tuoreimman sote-esityksen niin sanotusta valinnanvapaudesta rakentuvan yksityisten yritysten ylläpitämille sotekeskuksille.

– Käytännössä kyse on siis yksityisistä terveysasemista, joiden palveluvalikoiman edellytetään olevan niin laaja, että se jo lähtökohtaisesti sulkee pienyrittäjät pois palvelutuotannon piiristä.

Hän piti ongelmana myös sitä, että pörssiyritysten liiketaloudellinen kannattavuus edellyttää laajaa asiakaspohjaa.

– On erittäin suuri todennäköisyys, että markkinat keskittyvät muutaman jo valmiiksi vahvan markkina-aseman omaavan terveysjätin haltuun. Mikäli kilpailua syntyy, tapahtuu se todennäköisesti ainoastaan suurimmissa kaupungeissa, jos niissäkään, Andersson sanoi.

– Hallitus, joka Meri-Lapin kohdalla sanoo olevansa huolissaan yksityisistä alueellisista monopoleista, ajaa sote-mallia, joka uhkaa tuoda alueellisia yksityisiä monopoleja koko suomalaisen terveydenhuollon peruspalveluihin.

Kaverit kokoomuksessa
tarttuivat toimeen

Andersson muistutti myös siitä, että hallituksen mukaan lokakuussa julkaistussa sote-esityksessä on yhä perustuslaillisia ongelmia, vaikka julkisten palveluiden pakkoyhtiöittämisestä on luovuttu.

– Koska muutokset olisivat tarkoittaneet, että yksityisten firmojen markkinasiivu olisi pienentynyt, Mehiläisen ja Attendon lobbarit kilauttivat kavereilleen kokoomuksessa, Andersson kuvailee viimeaikaisia tapahtumia.

– Kaverit kokoomuksessa ryhtyivät hallituksen sisäisissä neuvotteluissa varmistamaan, etteivät firmoille avautuvat markkinat supistuisi liikaa. Lopputuloksena syntyi uusi sote-esitys, joka markkinaehtoistaisi myös erittäin suuren osan erikoissairaanhoidosta.

Kustannusten arvioidaan kasvavan useita miljardeja nykytasosta. Tämän Andersson sanoi johtuvan siitä, että erikoissairaanhoitoon tulee päällekkäisiä toimintoja, ja lisäksi perustason palveluissa hyvätuloisten maksut alenevat merkittävästi ja kilpailun puute johtaa ilmeiseen kermankuorinnan riskiin.

– Lisäksi hallituksen mallista puuttuu kokonaan se tekijä, jonka kautta piti saada aikaiseksi säästöjä järkevällä tavalla, eli integraatio, Andersson sanoi.

Kokoomus voittaa aina

Andersson totesi hallituksen esitysten selittyvän kokoomuksen toimilla.

– Kokoomus pelaa peliä, jonka se arvioi voittavansa joka tapauksessa, hän sanoi.

– Mikäli tämä vastuuton sote-esitys murskaavasta kritiikistä huolimatta menee läpi, voittaa kokoomus ja sen terveys- vai pitäisikö sanoa sairausbisneksen palkkalistoilla olevat kaverit. Mikäli sote-esitys kaatuu, kaatuu myös maakuntauudistus ja maakuntahallinto. Maakuntahallintoon vihamielisesti suhtautuva kokoomus voittaa silloinkin.

Andersson vaati pääministeriä osoittamaan johtajuutta.

– Kun Sipilä nyt väittää huolestuneensa yksityisistä monopoleista, ehdotan ratkaisuksi, että arvon pääministeri vihdoin osoittaa johtajuutta ja viheltää tämä kokoomuslobbareiden sotepeli poikki, hän sanoi.