Jarno Mela

– Ilmastonmuutos on suurin konkreettinen turvallisuusuhkamme, sanoo vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen vaalikampanjansa avauksessa.

– Viime vuosina Euroopassakin nähty sotatoimien aikaansaama pakolaiskriisi on vasta pientä alkusoittoa sille hädälle, joka eteläisen pallonpuoliskon maita uhkaa ilmastokatastrofin edetessä, sanoi vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen.

Tänään vaalikampanjansa aloittava Kyllönen puhui Helsingissä vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa. Hän haluaa laajentaa turvallisuuspolitiikan käsitettä yhteisöllisyyden ja inhimillisyyden suuntaan.

– Työttömyys, rikollisuus, ilmastonmuutos, ympäristösaasteet ja ihmisoikeusloukkaukset ovat uhkia, jotka keskinäisriippuvaisessa maailmassa ylittävät valtioiden rajat, Kyllönen huomauttaa.

Vihalla ei vain asioita ratkota, täytyy olla valmis löytämään ratkaisuja.

Suomen näytettävä esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjunnassa

Luonnononnettomuudet, tarttuvat taudit ja ilmastonmuutos yhdistävät kehitysmaiden ja kehittyneiden maiden ihmisten kohtalot.

ILMOITUS

– Näitä ongelmia ei ratkaista liittymällä Natoon eikä laittamalla rajat kiinni.

– Me voimme näyttää esimerkkiä ja tehdä kestävää ilmastopolitiikkaa, jotta ilmastonmuutoksen torjuminen otetaan kaikkialla kärkihankkeeksi. Kaikkien poliittisten päätösten pitäisi pohjautua kestävään ilmastopolitiikkaan.

Hän muistuttaa, että ruoka, vesi, lämpö ja energia eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä.

Liittoutumattomuus mahdollistaa Suomelle kokoaan isomman roolin

Kyllönen painottaa sotilaallisen liittoutumattomuuden olevan Suomelle vakautta edistävä ratkaisu.

– Se mahdollistaa Suomelle kokoaan suuremman roolin kansainvälisen rauhan edistäjänä. Sotilaallinen liittoutumattomuus parantaa myös Suomen mahdollisuuksia pysyä puolueettomana kriisiaikana.

Hän pitää tärkeänä keskustelua tulevista puolustushankinnoista tai ulkopoliittisista linjoista, mutta hän muistuttaa:

– Eriarvoisuudesta versova turvattomuus on turvallisuusriski, jonka hallitsemiseen perinteiset keinot eivät riitä. Suurimmat turvallisuusriskit kasvavat maiden sisäpuolella eriarvoisuudesta, kouluttamattomuudesta ja osattomuudesta.

Kyllönen muistuttaa, että köyhät, toivostaan luovuttaneet jätetään yksin.

– Suomeenhan mahtuu vain menestyjiä, heikko ei saa olla tai hädänalainen. Valitettavasti me jätämme heitteille myös tänne vainoa pakoon tulleet ja uskomme hokemiin, ettei meillä ole varaa auttaa hädänalaisia.

Epävakautta ehkäistävä sisäistä turvallisuutta unohtamatta

Kyllösen mukaan kehitysyhteistyö, kriisinhallinta, aseistariisunta sekä pidättyväinen asevientipolitiikka edistävät rauhaa.

– Haluamme vaikuttaa aktiivisesti Euroopan unionissa ja tukea Pohjoismaista, kestävää yhteistyötä, hän linjaa vasemmistoliiton tavoitteita.

Hän haluaa parantaa elinoloja epävakaissa maissa unohtamatta satsaamista sisäiseen turvallisuuteen.

– Riskeihin on järkevästi varauduttava vahvistamalla poliisien voimavaroja ja viranomaisten yhteistyötä.

Hänestä ”olisi sinisilmäistä uskoa, että kaikki maailmalla liikkuvat olisivat hyvillä aikein liikkeellä, meissä kaikissa on hyviä ja pahoja”.

– Vihalla ei vain asioita ratkota, täytyy olla valmis löytämään ratkaisuja, jotka korjaavat ongelmien ydinsyitä, Kyllönen muistuttaa.

– Me haluamme vahvistaa kansainvälistä oikeutta sekä päivittää ja kehittää kansainvälistä sopimusjärjestelmää; edistämme talousjärjestelmän oikeudenmukaisuutta ja vaadimme ihmisoikeussopimusten noudattamista, sanoo Kyllönen.