Malla Hukkanen/Sputnik Oy

Aleksi Salmenperän käsikirjoittama ja ohjaama Paha perhe (2010) on paikoin hirtehisen hauska musta tragikomedia. Siinä tuomari-isä joutuu elämänsä pyöritykseen nuoriksi aikuisiksi kasvaneiden jälkeläisten seurassa.

Erillään toisistaan kasvaneet sisarukset tekevät lähempää tuttavuutta äidin hautajaisten jälkimainingeissa. Isä epäilee asian luiskahtaneen liian intiimiksi, ja soppa on valmis.

Joissakin kohtauksissa on hieman pitkitettyä mökötysdramatiikkaa ja tarinassa voi nähdä joitakin epäloogisuuksia. Mutta mitäpä hetken ojaanajoista, jos päästään kunnialla perille.

Salmenperän aiemmasta elokuvasta Miehen työ (2007) tuttu ronski huumori on nyt mietitympää, mukaan mahtuu häijyn hilpeitä absurdeja hetkiä ja piirteitä. Tällaista porvariston hillityn charmin kuorintaa näkee kotimaisissa elokuvissa harvoin. Mainion roolityön tekevä Ville Virtanen kärjessä saadaan maukas annos Buñuelia suomalaisittain.

Pihla Viitalan tummilla kasvoilla värähtelee ripaus eksoottista sielukkuutta, Lauri Tilkanen on vähän liian vanha abiturientiksi. Hyvässä näyttelijäkaartissa nähdään monia tuttuja kasvoja, muun muassa Vera Kiiskinen, Tomi Salmela, Ismo Kallio, Minna Suuronen ja Pertti Sveholm.

Paha perheTV2 keskiviikkona 15.11. klo 21.00, perjantaina 17.11. klo 23.30. Areena 7 päivää.