Lehtikuva/Arif Ali

Ongelma on pitkälti yhteinen Intian ja Pakistanin välillä, mutta maiden huonot suhteet estävät yhteistyön.

Tiedotusvälineissä on runsaan viikon aikana näkynyt kuvia Intian jättiläiskaupunki Delhiä vaivaavasta poikkeuksellisen pahasta savusumusta.

Ongelma ei kuitenkaan koske pelkästään Delhiä, vaan laajaa aluetta Pohjois-Intiassa, ja se ulottuu myös naapurimaa Pakistanin puolelle.

Delhissä on haitallisten pienhiukkasten määrä ollut 30 kertaa enemmän kuin Maailman terveysjärjestö WHO:n turvallisena pitämä raja. Asiantuntijoiden mukaan Delhin ilman hengittäminen vastaa enemmän kuin kahden tupakka-askin polttamista päivässä.

Pohjois-Intian ja Pakistanin savusumuongelma pahenee vuosi vuodelta, kun väkiluku kasvaa ja liikenteen määrä lisääntyy.

Myös Pakistanin Lahoressa pitoisuus on viime päivinä ollut enimmillään 30 kertaa yli WHO:n rajan.

Lahoren suurkaupunkialueella asuu 11 miljoonaa ihmistä, Delhin suurkaupunkialueella 26 miljoonaa.

ILMOITUS

Osa kulkeutuu kaukaa

Kummassakin tapauksessa syyt ovat osin paikallisia. Tutkimusten mukaan runsas puolet ilmanlaadun heikentymisestä aiheutuu autoliikenteestä. Lisäksi tulevat teollisuuden päästöt ja pölyä nousee myös rakennustyömailta.

Savusumua leviää laajalle alueelle, koska osa siitä kulkeutuu kaukaa maaseudulta.

Ongelma pahenee yleensä aina tähän aikaan vuodesta. Siihen on sääolosuhteiden lisäksi syynä se, että intialaiset maanviljelijät Haryanan, Uttar Pradeshin ja Punjabin osavaltioissa polttavat olkia.

Sama tapahtuu Pakistanissa. Lahore sijaitsee Pakistanin puoleisessa Punjabissa.

Molemmissa maissa käytetään runsaasti puuta polttoaineena, myös karjan lantaa poltetaan. Autoissa käytetään paljon huonolaatuisia polttoaineita.

Intiassa tilannetta pahentaa runsas hiilen käyttö, Pakistanissa käytetään enemmän maakaasua.

Intian viranomaiset kertoivat perjantaina arviosta, jonka mukaan enimmillään 40 prosenttia Delhin savusumusta marraskuun 6.–14. päivien aikana olisi aiheutunut Persianlahden alueen maissa Irakissa, Saudi-Arabiassa ja Kuwaitissa riehuneesta hiekkamyrskystä.

Pienhiukkaset vaikeuttavat hengitystä ja ne voivat aiheuttaa syöpää ja astmaa.

Poikkeustoimenpiteitä

Delhissä viranomaiset ovat yrittäneet helpottaa tilannetta sulkemalla koulut, pysäyttämällä rakennustyöt ja rajoittamalla autoliikennettä. He ovat kehottaneet käyttämään julkista liikennettä, mutta sen kapasiteetti ei riitä.

Maanantaina kaupunki joutui hylkäämään suunnitelman veden pudottamisesta helikoptereista sitomaan pölyä. Koptereita ei voitu lähettää ilmaan savusumun takia.

Myös Lahoressa on peruttu lentoja ja suljettu kouluja.

Parin viime päivän aikana on tilanne hieman parantunut kummassakin kaupungissa. Delhin viranomaiset lopettivat poikkeustoimet torstaina. Luokittelussa tilanne on enää ”hyvin huono”, kun se edeltävinä päivinä oli ”vakava”.

Pohjois-Intian ja Pakistanin savusumuongelma pahenee vuosi vuodelta, kun väkiluku kasvaa ja liikenteen määrä lisääntyy.

Kaukokulkeutumisen takia ongelma on pitkälti yhteinen Intian ja Pakistanin välillä. Maiden huonojen suhteiden takia niiden on kuitenkin päästä keskustelemaan yhteistyöstä edes tällaisissa asioissa.

Heikoimmat kaupungit

Delhin keskimääräinen ilmanlaatu on WHO:n tilastoissa maailman 11. huonoin. Kaikkein huonoin se on Iranin Zabolissa. Intian kaupungeista kymmenen huonoimman listalla ovat myös Gwalior, Allahabad, Patna ja Rajpur. Muut pohjakymmenikössä ovat Saudi-Arabian Riad ja Al Jubail, Kamerunin Bamenda sekä Kiinan Xingtai ja Baoding.

Euroopassa heikoin on Makedonian Tetovo. Muut kymmenen heikointa ovat Bosniasta, Makedoniasta, Puolasta, Bulgariasta ja Montenegrosta. Jos Turkki lasketaan mukaan, se vie listan paikoista 8.