Yle Kuvapalvelu

Englantilaiset ovat pääsyy tragediaamme, toteaa legendaarinen PLO-johtaja Jasser Arafat Ulkolinja-dokumenttiin 50 vuotta vankilassa (2017) sisällytetyssä vanhassa tv-haastattelussa.

Toisaalta Vesa Toijosen ohjaama dokumentti muistuttaa myös siitä, miten juutalaisten ja arabien vihanpidolle on kylvetty äärettömän syvät juuret. Aluetta koskevien historiallisten rasitteiden kaari on pitkä ja painolasti sen mukainen.

Kun kehiin vedetään vuosituhantisia uskonnollisia näkemyksiä (vetoapuna esimerkiksi Raamattu), niin Israelin juutalaisten ja palestiinalaisten konfliktille ei ole näkyvissä pikaista loppua. 50 vuotta vankilassa -nimi viittaa vuoden 1967 kesäkuun alun Israelille voittoisaan sotaan. Siihen liittyvästä Paula Porkan dokumentista on mukana runsaasti otteita.

Ihmisoikeusjärjestön amerikkalainen edustaja puhuu suoraan juutalaistamisesta ja apartheidista.

Itsepintaiset ”tämä maa on meidän” -tyyppiset ajatukset ja päähänpinttymät (”kuka omistaa Temppelivuoren?”) toistuvat pätevän dokkarin eri leireihin kuuluvien haastatteluissa. Suomalainen katsoja saa varmasti oikeansuuntaisen kuvan, näkökulma ei ole yksipuolisen värjäytynyt.

Israelilaisten rakentamien siirtokuntien aiheuttama tukaluus palestiinalaisten arkeen tulee erityisen hyvin hahmotettua – siirtokuntien, joiden laittomuus on todettu yksimielisesti YK:ta myöten.

ILMOITUS

ICAHD-ihmisoikeusjärjestön amerikkalainen edustaja Jeff Halper puhuu suoraan juutalaistamisesta ja apartheidista. Hänen mukaansa tarkoitus on estää elinkelpoisen Palestiinan valtion muodostaminen.

Tämän tajuaa helposti avautuvien siirtokuntanäkymien edessä. Ei voi myöskään välttyä ajatukselta, että siirtokunnat ovat tulevaisuutta varten vahva neuvotteluvaltti, Israelin taholta kovaa ja kyynistä valtapolitiikkaa.

Ulkolinja: 50 vuotta vankilassa. TV1 torstaina 16.11. klo 23.05, keskiviikkona 22.11. klo 23.05. Areena 30 päivää.