All Over Press/Rolex Dela Pena

Tärkein oppositiopuolue hajotettiin, eikä valtapuolueelle ole enää haastajaa ensi vuoden vaaleissa.

Kambodzhan korkein oikeus hajotti torstaina maan tärkeimmän oppositiopuolueen, Kambodzhan kansallisen pelastuksen puolueen (CNRP).

CNRP:llä olleet 55 parlamenttipaikkaa jaetaan muille puolueille, CNRP:n 489 kuntatason edustajaa erotetaan ja 118 puolueen johtavaa toimijaa saa toimintakiellon politiikassa viideksi vuodeksi.

Oikeus ei suoranaisesti kieltänyt CNRP-puoluetta, mutta käytännössä toimet johtavat samaan lopputulokseen.

Lähes puolet opposition kansanedustajista on jo paennut maasta.

Kambodzhan parlamentissa on 123 paikkaa, ja hallitsevalla Kambodzhan kansallispuolueelle (CPP) on 68 paikkaa. Muut puolueet eivät CPP:n ja CNRP:n lisäksi saaneet parlamenttipaikkoja vuoden 2013 vaaleissa.

Korkeimman oikeuden päätös perustui sisäministeriön runsas kuukausi sitten nostamaan kanteeseen, jossa se vaati CNRP:n hajottamista väittäen, että puolue valmistelee ulkovaltojen tuella hallituksen kaatamista.

ILMOITUS

Haaste valtapuolueelle

Kambodzhaa jo 32 vuotta hallinnut pääministeri Hun Sen on viime aikoina turvautunut yhä kovempiin otteisiin.

Syynä pidetään sitä, että Hun Sen pelkää häviävänsä seuraavat parlamenttivaalit, jotka on määrä pitää ensi vuoden heinäkuussa.

CNRP menestyi odottamattoman hyvin jo vuoden 2013 vaaleissa. Se sai lähes kolme miljoonaa ääntä, vain 300 000 vähemmän kuin valtapuolue CPP. Muut puolueet saivat yhteensä vain 7 prosentin ääniosuuden.

Viime kesän paikallisvaaleissa CNRP menestyi vielä paremmin.

Oppositiojohtajia maanpaossa

CNRP:n puheenjohtaja Kem Sokha pidätettiin syyskuussa valtiopetoksesta syytettynä. Varapuheenjohtaja Mu Sochua pakeni maasta lokakuussa. Lähes puolueen kansanedustajista on nyt maanpaossa.

CNRP:n perustaja ja aikaisempi puheenjohtaja Sam Rainsy pakeni Ranskaan jo vuonna 2015. Hän erosi puolueen puheenjohtajan tehtävästä viime helmikuussa. Syynä oli lakimuutos, jonka perusteella poliittinen puolue voidaan kieltää, jos sen johtajilla on rikostuomioita. Rainsy on saanut useita, poliittisina pidettyjä rikostuomioita.

Syyskuussa yksi viimeisistä riippumattomista tiedotusvälineistä, Cambodia Daily -lehti joutui lopettamaan veronkiertotuomion perusteella.

Paikat tarjolla rojalisteille

Oikeuslaitoksen itsenäisyys on varsin kyseenalainen. Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Dith Munty kuuluu Hun Senin CPP-puolueen korkeimpaan johtoon.

Keskusvaalilautakunta on aiemmin sanonut, että 41 CNRP:n 55 paikasta annettaisiin vanhalle rojalistipuolueelle Funcinpecille. Funcinpec sai viime vaaleissa vain 4 prosentin kannatuksen.

Jotkut pienistä puolueista ovat ilmoittaneet, etteivät ne ota CNRP:ltä vapautuvia paikkoja vastaan.

Hun Sen sanoi syyskuussa, että hän on valmis johtamaan Kambozhaa vielä kymmenen vuotta ”maan vakauden säilyttämiseksi”. 65-vuotiaan Hun Senin on kuitenkin huhuttu kärsivät terveysongelmista.