Lehtikuva/Jekesai Njikizana

Zimbabwen tiistai-iltana alkaneessa vallankaappauksessa on kyse hallitsevan Zanu-PF-puolueen sisäisistä kiistoista.

Zimbabwen tapahtumat alkoivat kärjistyä viime viikolla, kun 93-vuotias presidentti Robert Mugabe erotti varapresidentti Emmerson Mnangagwan. Tämän tulkittiin tarkoittavan sitä, että Mugabe valmisteli vaimonsa, 52-vuotiaan Grace Mugaben nostamista varapresidentiksi ja myöhemmin seuraajakseen.

Mnangagwa pakeni Etelä-Afrikkaan, josta hän vahvistamattomien tietojen mukaan palasi tiistaina Zimbabween.

”Krokotiiliksi” kutsuttu 75-vuotias Mnangagwa kuuluu 1970-luvun sissitaistelijoiden veteraanien joukkoon, jolla on ollut hallussaan suuri osa Zimbabwen keskeisistä tehtävistä.

Etelä-Afrikka on ilmeisesti hyväksynyt kaappauksen.

Presidentti Mugabe on viime vuosina erottanut veteraaneja puolueen johtopaikoilta ja raivannut tietä Grace Mugaben tukijoukoille. Tähän G40-ryhmänä tunnettuun joukkoon kuuluu muun muassa Zanu-PF:n nuorisoliiton johtaja Kudzai Chipanga.

Chipanga julisti äskettäin nuorisoliittolaisten taistelevan kuolemaan asti, jos armeija yrittää ottaa vallan.

ILMOITUS

Toistaiseksi saatujen tietojen mukaan vastarintaa vallankaappausta vastaan ei kuitenkaan juuri ole tehty, vaikka yöllä kuultiinkin laukaustenvaihtoa pääkaupunki Hararessa. Keskiviikkona toimittajat raportoivat Hararesta, että kaupunki vaikuttaa rauhalliselta.

Mugabe kotiarestissa

Robert Mugabe on ollut vallassa vuodesta 1980 ensin pääministerinä ja vuodesta 1987 presidenttinä. Hän avioitui Grace Ntombizodwan kanssa 1996.

Sotilaskaappaajien edustajana esiintynyt kenraali Sibusiso Moyo sanoi keskiviikkona, että kyseessä ei ole kaappaus, sillä se kohdistuu vain ”presidentin ympärillä oleviin rikollisiin”. Moyon mukaan presidenttipari on turvassa.

Tämä viittaa siihen, että kaappaajat haluavat antaa presidentti Mugabelle kunnialliselta näyttävän perääntymistien. Aiemmin Mugabe on sanonut, että hän aikoo pyrkiä vielä yhdelle presidenttikaudelle. Hänen on kuitenkin arveltu ennen pitkää siirtävän tehtävänsä puolisolleen.

Armeijan komentaja Constantino Chiwenga oli jo maanantaina uhannut, että armeija puuttuu peliin, jos Zanu-PF:n tilanne ei rauhoitu.

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma sanoi keskiviikkona puhuneensa puhelimessa Robert Mugaben kanssa ja tämän olevan turvassa. Zuman mukaan Mugabe on kuitenkin kotiarestissa.

Tarkkailijat arvioivat, että alueen tärkein valtio Etelä-Afrikka on hyväksynyt kaappauksen.

Vihattu Gucci-Grace

Grace Mugaben olinpaikasta ei ollut keskiviikkona varmuutta. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi ollut kaappauksen tapahtuessa Namibiassa.

Vahvistamattomien tietojen mukaan vallankaappaajat olisivat tarjoamassa Zimbabwen oppositiopuolueille osuutta hallinnossa.

Gucci-Graceksi kutsuttua Grace Mugabea pidetään yleisesti vihattuna henkilönä. Tähän ovat syynä sekä hänen väkivaltaiset raivonpuuskansa että ylelliset elämäntapansa.

Talouskriisin ja valuuttapulan koettelemia zimbabwelaisia ei ole erityisesti ilahduttanut viime viikolla julki tullut video, jossa presidenttiparin nuorin poika Chatunga Bellarmine valelee samppanjaa kymmenien tuhansien arvoisen rannekellon päälle.

Robert Mugabea syytetään ihmisoikeusrikkomuksista ja hän on matkustuskiellossa useisiin maihin.