Lehtikuva/Jussi Nukari

Mediakin ottanut yritysten näkemykset omikseen.

Sote-uudistuksessa on kuultu kuntasektorin ohella helpommin suuria sosiaali- ja terveyspalvelualojen yrityksiä kuin kansalaisjärjestöjä, katsovat potilasjärjestöt.

Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo on samaa mieltä.

– Nykyisen hallituksen sote-valmistelussa yksityiset tuottajat ovat valinnanvapaus-asiassa saaneet äänensä paremmin kuuluviin kuin käyttäjät ja potilaat, Hiilamo sanoo.

Edellisen hallituksen sote-valmistelussa kuultiin hänen mukaansa paljon erilaisia intressitahoja.

ILMOITUS

Nyt julkinen keskustelukin on ottanut omakseen lobbareiden näkemyksiä.

– Potilas- ja sosiaalijärjestöjen viestit eivät ole menneet samalla tempolla läpi mediassa kuin soten tuottajajärjestöjen viestit, esimerkiksi Hyvinvointialan liiton kannat.

Hiilamo arvelee, että järjestöjen voimavarat ja tarmokkuus eivät ole riittäneet vastaavassa määrin lobbaamiseen. Järjestöt ovat pieniä eikä yhteistä ääntä ole välttämättä löytynyt tai sitä ei ole haettu.

Järjestöillä on kaksoisrooli

Ongelmana on sekin, että järjestöt ovat tavallaan puun ja kuoren välissä. Moni potilasjärjestö toimii sosiaali- tai terveyspalvelujen tuottajina.

– Ne ovat samaan aikaan potilaiden ja asiakkaiden etujärjestöjä ja palvelujen tuottajia, eli roolit menevät sekaisin, Hiilamo sanoo.

Kun järjestöjen tarjoamisen palvelujen rahoitus tulee julkisesta pelimonopolista, Veikkaukselta, se asettaa järjestöille omat rajoituksensa. Hiilamo huomauttaa, että julkisella rahoituksella palveluja ei saa kehittää niin, että ne kilpailisivat yksityisten yritysten kanssa.

Kokonaiskuva vääristyy

Ammattimaiset lobbarit haluaisivat vakiinnuttaa alan, jotta välistävedot eli viimehetken vaikuttaminen lainsäädäntöön jäisivät pois. Alan maine kirkastuisi.

Poliitikot eivät ole olleet halukkaita julkistamaan tapaamisiaan.

– Nykyinen järjestelmä tulisi läpinäkyväksi, ei tarvitsisi arvuutella kuka tapaa ketä. Se olisi askel eteenpäin, Hiilamo perustelee lobbausrekisteriä.

Lokakuun alussa avattu kansalaisaloite Lobbaus läpinäkyväksi oli 13. marraskuuta kerännyt vasta vajaat pari tuhatta kannattajaa.