Jarmo Lintunen

Jakajien työehdoista neuvotteleva SAK:lainen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU väittää, että Suomen Suoramainonta SSM Oy kilpailee työntekijöiden palkkoja polkemalla.

SSM Oy puolestaan syyttää Postia ja PAU:ta kilpailun rajoittamisesta posti- ja jakelumarkkinoilla. Lisäksi yhtiö väittää, että työehtosopimusjärjestelmää ja yleissitovuutta hyväksikäyttämällä kilpaileville jakeluyrityksille syntyy kohtuuttomia kustannuksia.

– SSM noudattaa Suomen Mainosjakajien Etujärjestön SME:n ja Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistyksen SKE:n välistä ns. keltaista työehtosopimusta, jossa on heikommat palkkaehdot kuin PAU:n yleissitovassa työehtosopimuksessa, PAU:n lakimies Iikka Avela kertoo UP-uutispalvelulle.

Hänen mukaansa SME on muodollisesti työntekijäliitto, joka on tosiasiassa työantajien edustajien perustamana.

– Siitä voi olla montaa mieltä, kuinka aito työntekijäliitto se on.

ILMOITUS

Avelan mukaan PAU:n sopimus tuo jakajille selvästi paremmat palkkaehdot kuin SME:n sopimus.

– Ei meidän sopimuksemme millään tavalla kohtuuton ole. SSM on esittänyt erilaisia laskelmia heidän maksamistaan palkoista. Eivät ne käytännössä niin kovia ole, kuin työnantaja väittää.

Tuntipalkka kappalekorvausta parempi

PAU:n sopimuksessa on sovittu vähimmäistuntipalkkajärjestelmästä, joka koskee lähetysten jakelun kuntoon laiton ja jakeluun käytetyn ajan.

Siitä maksetaan tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla 8,83 euroa tunnilta ja muun Suomen alueella 8,58 euroa, Avela kertoo.

Hänen mukaansa SSM maksaa jakajilleen selvästi vähemmän.

– Meidän jäsentemme yhteydenottojen perusteelle SSM:n maksamat palkat ovat olleet räikeimmillään 2-4 euroa tunnilta.

SSM:n maksama palkka perustuu Avelan mukaan kappalekorvausjärjestelmään, jossa maksetaan tietty korvaus jaetusta tuotteesta.

– Palkka voi jäädä todella pieneksi, jos reitin jakamiseen menee paljon aikaa.

Oikeudessa tavataan

Suomen suoramainonta (SSM) on haastettu liian pienistä palkoista oikeuteenkin. Toistaiseksi yhtiö on hävinnyt kaikki oikeudenkäynnit.

– Liitto on lähtenyt oikeuteen peräämään jäsentemme palkkasaatavia. Kantaja on meidän liiton jäsen, jolle olemme antaneet oikeusapua, Avela kertoo.

Hänen mukaansa PAU:lla on tälläkin hetkellä tuomioistuimissa vireillä kymmenkunta palkkasaatava-asiaa.