Lehtikuva/Timo Aalto

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnat päättävät valtuustoissaan maanantaina terveyspalveluyritys Mehiläisen kanssa valmistellusta terveydenhuollon ulkoistussopimuksesta. Sopimusta on luonnehdittu Suomen suurimmaksi. Hankkeessa ovat olleet mukana Meri-Lapin kunnista Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio. Erikoissairaanhoidon osalta hankkeessa ovat olleet Tervola ja Ylitornio.

Vasemmistoliiton Lapin piirijärjestö vastustaa ulkoistusta. Hankinnan arvo on noin miljardi euroa 15 vuoden sopimuskauden aikana ja vuodessa 72 miljoonaa euroa. Osa siitä menee yrityksen voittoihin, piirijärjestön arvion mukaan vuosittain 3,5–4 miljoonaa.

Piirin kannanoton mukaan Lapissa täytyy säilyttää kaksi erikoissairaanhoidon päivystävää sairaalaa ja niiden työnjaosta on kyettävä sopimaan. Sairaalat ovat Lapin keskussairaala Rovaniemellä ja Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä.

Myös vasemmistoliiton Kemin kunnallisjärjestön vuosikokous otti asiaan kantaa. Sen mukaan terveysyrityksen voitontavoittelu merkitsee väistämättä myös työntekijöiden irtisanomisia.

”Verovaroin rahoitetun palvelun tarkoituksena on tuottaa kansanterveydelle mahdollisimman paljon hyötyä. Sen sijaan yksityisen sosiaali- ja terveyshoidon tarkoituksena on tuottaa omistajilleen jaettavaksi sijoitustuottoa”, Kemin vasemmistoliiton vuosikokous totesi.

Niin sanotun Meri-Lapin alueella on ollut huolta oman keskussairaalan kohtalosta uudistuksissa, ja ulkoistussopimusta on kannatettu Länsi-Pohjan keskussairaalan pelastajana. Kemin vasemmistoliitto pitää väitettä harhaanjohtavana. Vasemmistossa nähdään tärkeänä se, millaiset tehtävät Länsi-Pohjan erikoissairaanhoidolle saadaan neuvoteltua sote-palveluiden järjestämisestä, kun niistä sovitaan koko Pohjois-Suomen osalta.