Lehtikuva/Roni Rekomaa

Pelastakaa Lasten kysely kertoo, että koulunkäynnin hinta tulee perheille usein yllätyksenä. Se aiheuttaa riitoja ja häpeää kodeissa.

Pelastakaa Lapset ry:n tekemän kyselyn mukaan toisen asteen koulutuksen välittömät kustannukset nousevat jopa 3 000 euroon. Kyselyyn vastasi yhteensä 575 lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa tai äskettäin opiskellutta nuorta sekä heidän vanhempiaan. 3 000 euron kustannuksista puhui lähes neljäsosa vastaajista.

Selvitys tehtiin osana Pelastakaa Lasten ja yhteistyökumppaneiden Maksuton 2. aste -kampanjaa, jossa järjestöt vaativat kansalaisaloitteella aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille. Kansalaisaloitteella oli maanantaiaamuna noin 7 700 allekirjoittajaa, kun nimiä tarvitaan 50 000.

Kyselyllä selvitettiin, paljonko toisen asteen opinnot ovat maksaneet sekä miten nämä kustannukset ovat vaikuttaneet vastaajien ja heidän perheidensä toimeentuloon. Kustannuksia aiheuttavat etenkin oppikirjat sekä lukiossa vaadittava tietokone. Myös tutkintomaksut ja ammatillisissa koulutuksissa vaadittavat työasut sekä -välineet tuottavat keskimääräisesti satojen eurojen kustannukset.

Lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että toisen asteen kustannukset ovat aiheuttaneet heille tai heidän perheelleen taloudellisia haasteita. 66 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että toisen asteen opintojen kustannukset ovat kohtuuttomia ja 59 prosenttia sitä mieltä, että opintojen tulisi olla opiskelijalle aidosti maksuttomia.

”Olen harkinnut ja jättänytkin joitain kursseja pois opinnoistani alentaakseni oppimateriaaleihin meneviä kustannuksia”, kertoo eräs lukiolainen.

ILMOITUS

Tutkinnon hinta tulee yllätyksenä

Osa ongelmaa Pelastakaa Lasten mukaan on, että oppilaitokset tiedottavat kustannuksista hyvin harvoin tai myöhään.

”En olisi koskaan osannut odottaa näin suuria kustannuksia”, kirjoittaa yli 3 500 euroa maksanut lukiolainen.

85 prosenttia vastaajista ilmoitti, että heidän oppilaitoksensa eivät tiedottaneet opintojen kokonaiskustannuksista. 79 prosenttia vastanneista ilmoitti, että opintojen kustannukset selvisivät heille vasta opintojen aloittamisen jälkeen, usein vasta hankintojen yhteydessä.

”Yllättävät kulut, kuten parin päivän varoitusajalla ilmoitettu maksullinen liikuntatunti, saattoivat tarkoittaa, ettei perheeni syönyt pariin päivään kuin puuroa tai jätin menemättä tunnille ja arvosanani aleni”, kertoo eräs opiskelija.

Unettomuutta, riitoja ja häpeää

Useat selvityksen vastaajat kertoivat myös toisen asteen kustannusten aiheuttamista stressistä, ahdistuksesta ja muista ongelmista. Vähillä varoilla eläminen ja huoli arvosanoista vaikuttaa myös nuorten hyvinvointiin kuten eräs huolestunut nuori kertoo:

”Stressi rahasta on vaikuttanut opintoihini siten, että olen menettänyt yöunia huolen takia. Univaje taas ei ole hyväksi opintomenestyksessä tai hyvinvoinnissa yleisesti.”

Hyvinvointia parantavista vapaa-ajan harrastuksista ovat monet joutuneet luopumaan, sillä rahaa ei yksinkertaisesti riitä harrastuksiin.

”Olen myös joutunut lopettamaan liikuntaharrastukseni, sillä koulu syö kaikki rahat. Haluaisin yhä jatkaa rakasta monta vuotta kestänyttä harrastusta, jos vain saisin siihen rahat.”

Stressi aiheuttaa monessa perheessä riitoja. Vanhemmat saattavat tuntea itsensä voimattomiksi, kun eivät pysty tukemaan lastensa opintoja. Opiskelijat tuntevat häpeää ja syyllisyyttä, kun perheen varat menevät opintojen kustantamiseen ja sisaruksetkin kärsivät, kun perheessä ei ole rahaa ruokaan, harrastuksiin tai vapaa-ajanviettoon.

”Perheelläni ei ole muutenkaan paljon varoja, joten koulutarvikkeiden ja oppimateriaalien hankinta on stressaavaa. Itsestäni tuntuu kauhealta, kun suvun rahankäyttö keskittyy lukioaikana vain minun oppimiseen”, kirjoittaa eräs nuori.

”Kun joudun ostamaan uusia kirjoja, äiti aina suuttuu ja sanoo, kuinka ei olisi kannattanut lähteä lukioon”, vastaa toinen nuori.

”Todella iso bisnes”

Myös Lukiolaisten liitto otti viikonloppuna kantaa koulutuksen tosiasialliseen maksullisuuteen. Liitto on laskenut, että uudet oppikirjat lukioaikana voivat maksaa yli 2 000 euroa.

– Puhutaan siis todella isosta bisneksestä ja melkoisesta hintalapusta maksuttomalle lukiokoulutukselle. On vaikea kuvitella, että tällaiset kustannukset olisivat yhtä hyväksytyt, jos valtiolla olisi vastuu oppimateriaalien tarjoamisesta. Tilanne on karannut täysin käsistä, paikkansa jättänyt SLL:n puheenjohtaja Pietu Heiskanen sanoi liittokokouksessa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ilmoitti syyskuussa tilaavansa Opetushallitukselta selvityksen toisella asteella opiskelemisen kustannuksista.