Ilkka Solanterä

Valtioneuvostolla on salaiset asiantuntijaverkostot turvallisuuskomitean alaisena ja informaatiovaikuttamisen alueella. Salailu on osa vallankäyttöä, jossa kansalaisten halutaan uskovan jotakin haluttua, kun kansalaisiin ei luoteta.

Politiikassa salailun perusteena on uskomus jonkin korkeamman asian antamasta oikeutuksesta ja valehtelun ja väärinkäytösten piilottaminen. Samat perusteet, sekä jopa kiristys ja oman edun tavoittelu, ovat taustalla, kun jotkut henkilöt suostuvat salaamiseen tai antautuvat itse salatuiksi. Machiavellinkään ei tarvinnut keksiä aineksia kirjaansa Ruhtinas (v. 1532).

Avoimuudelle perustuvassa demokratiassa on kovin vähän tilaa salailulle eikä päättäjien käyttämien asiantuntijoiden salaamista tule sallia. Kansalaisilla pitää olla oikeus ja mahdollisuus arvioida heidän asiantuntijuuttaan.

Ulkoisten informaatiovaikuttamisen uhkien laatijoiden salaaminen on jo sellaisenaan trollia. Saadaan samoja ”asiantuntijoita” muun muassa toimittajina ja kirjailijoina mediaan vahvistamaan omia uhkakuviaan. Kaseva-yhtyeen hittikappaleen sanoja muunnellen en ole niinkään huolissani Penasta kuin olen Ylestä ja muista valtamedioista.

Uhkien yksipuolinen kohdistaminen Venäjään ja ulkoisen vaikuttamisen historian häivyttäminen maailmanpolitiikasta on tarkoitushakuista mielten manipulointia. Osa uhkakuvista on selvää pyrkimystä tukkia tutkijoiden ja toimittajien suut ja lamauttaa kynät.

ILMOITUS

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituuttiin sijoitettiin ”trollikontrolleri” sopivien säätiöiden rahoituksella. Taisi joutua yliopistoautonomia koetukselle. Sinänsä Vanhasen hallituksen toteuttama ”historiallinen yliopistouudistus” on osa pitempää prosessia, jossa taustalle tulleiden säätiöiden ja rahoituksen kautta niitä ohjataan ”oikeille” poluille. Poliitikkojen ja toimittajien ei uskota osaavan ajatella omilla aivoillaan.

Myös Natoon ja Amerikka-myytteihin kriittisesti suhtautuvat kansalaiset ovat asiantuntijoiden mukaan uhka, EU:ta hajottavia Venäjän-trollittajia. Peikottelusta ei ole pitkä askel trullitukseen, siis noitavainoja kohti edetään.

Ei tarvitse olla kovinkaan hyvä tutkija, kun huomaa Yhdysvallat maailman suurimmaksi feikkidemokratiaksi, joka voi kiristää kauppapolitiikalla ja väkivallalla, ja joka hallitsee median ja viihteen kautta trollitusta.

Epäselväksi ei jää, että Nato-haukat ovat liikkeellä tavoitteena jäsenyys ja hävittäjäkaupat USA:sta. Suunnitteilla oleva suursotaharjoitus on ajoituksellisesti harkittu Ruotsin ja Suomen Nato-haukkojen yhteisprojekti. Ehkä oli odotuksia presidentti Niinistön ryhtymisestä Nato-asiamieheksi ja pettymys ajaa nyt Nato-haukkoja massiiviseen kampanjointiin keinoista ja tyylipisteistä välittämättä.

Toivottavasti hallituksemme trollitus saa tutkijat sekä moraalinsa säilyttäneet toimittajat ja poliitikot ryhdistäytymään. Salaisesti laadittujen yksisuuntaisten mielikuvauhkien kritisointi ei ole minkään ulkopuolisen valtion pussiin pelaamista.

Simo Isoaho
Tampere