Ville Ropponen

Suomen rikkaat elävät eräänlaisessa luksus-tai glitter-kommunismissa, opittiin Yläluokkasafarilla.

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret järjesti lauantaina 4.11. Yläluokkasafarin. Se oli tiedotteensa mukaan ”luokkatietoinen tutkimusmatka yhteiskuntamme eksoottisimpaan ja tavallisille ihmisille tuntemattomaan kolkkaan, missä itsensä ökyalueille eristänyt yläluokka asustaa”.

Tavallisesti pienituloiset ja vähäosaiset ovat katseen kohteena ja arvioitavana. Yläluokkasafari käänsi asetelman päälaelleen ja kohdisti huomion vauraisiin. Framille nostettiin tulo-ja varallisuuserojen raju kasvu Suomessa, luokkayhteiskunnan uusi tuleminen, jota perusoikeistolaisen hallituksen politiikka on siivittänyt.

Noin 35 osanottajan safari kiersi bussilla Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Westendiin ja Länsi-Helsingin Kuusisaareen ja Lehtisaareen.

Hyvätuloiset saavat eniten yhteiskunnallisia tulonsiirtoja.

Kun Allt åt alla -kaupunkiaktivistiyhteisö järjesti viitisen vuotta sitten Tukholmassa vastaavan retken Saltsjöbadeniin ja Solsidaniin, paikalliset olivat vastassa huudellen solvauksia ja uhaten bussia kananmunilla. Taustaa safarille voi nähdä myös työläisten protestimarsseissa eliittialueille, joita on järjestetty esimerkiksi Britanniassa 1980-luvulta lähtien. Tiettävästi ensimmäinen tällainen marssi järjestettiin jo 1885 Chicagossa.

Matkan alussa vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Henrik Jaakkola evästi:

ILMOITUS

– Kyseessä ei ole mielenosoitus. Ei provosoiduta vaikka provosoitaisiin.

Tapahtuman humoristisen luonteen mukaan safarioppaat ohjeistivat:

– Pidetään bussin ikkunat kiinni villin yläluokan mailla, ei häiritä alkuasukkaita tai eläimiä. Tartuntavaaraa taudeista ei ole. Tutkimusten mukaan Suomessa varakkaat elävät terveempinä ja paljon pidempään kuin kuin vähätuloiset.

– Vauraat ovat myös vähemmän empaattisia. Mutta koetetaan me olla empaattisia heitä kohtaan. Ehkä he voivat oppia jotain.

Ville Ropponen

”Jaguar parking only”

Bussi saapui sillan yli Espoon Keilaniemeen. Nokian pääkonttori jäi oikealle.

Teknologiakorttelin jälkeen käännyttiin Westendin rantaan. Jotkut vitsailivat tienreunustan ”siistien koivurivien huokuvan porvarillista järjestystä”.

Tarkemmin pantiin merkille omenatarhat ja valkoiseksi maalatut, monikerroksiset omakotitalot, joita aidat lokeroivat. Pari lauhkean oloista olentoa heilutteli pihaltaan bussille. Naurunremakan herätti kadun varren kyltti: ”Jaguar parking only”.

Alexander Stubbin talo huomioitiin vasemmalla, siihen ei kuitenkaan ehditty perehtyä.

– Rakastan karnevalistisia tempauksia. On tärkeää puhua siitä että jos vauraus keskittyy, niin mitä se merkitsee yhteiskunnallisesti, selvitti Mimmi Hukkamäki safarihenkeään.

– Hyvätuloiset saavat eniten yhteiskunnallisia tulonsiirtoja, heillä on paras koulutus, parhaat palvelut, eniten vapaa-aikaa ja vähiten pakkoa. He voivat tehdä työtä vain silloin, kun huvittaa, selitti pop-filosofiksi nimetty Pontus Purokuru.

Hän tulkitsi, että rikkaat elävät Suomessa jo eräänlaisessa luksus- tai glitter-kommunismissa. Tähän viittasi myös safarilaisten mukanaan kantama ironinen kyltti. Me muut taas joudumme sinnittelemään kovenevassa kapitalistisessa viidakossa.

Jakomäen vasemmiston puheenjohtajan Mira-Veera Auerin luotsaamana bussissa virisi keskustelu matalapalkka-aloista ja pätkätyöläisten asemasta. Myös yhteiskunnan eliitti on usein riippuvaista halpatyöstä.

Ville Ropponen

Paikalliset asukkaat sulkeutuneita

Kauniaisissa pidetyn evästauon jälkeen safari jatkui Kuusisaareen. Vasemmistonuorten toimistosihteeri Valter Söderman kiikaroi merenrantahuviloita maastopuvussa ja lierihatussa.

Samoin kuin Westendissä, täälläkin näkyy vain harvoja paikallisia, nyt kyräileviä koiranulkoiluttajia. Keskustelu ei käynnistynyt, vaikka vasemmistonuoret olivat valmiita vuoropuheluun. Juttelemaan tullut lenkkeilyasuinen nainenkin paljastui Verkkouutisten toimittajaksi.

Safarilla esiintyi kuitenkin eräänlainen karjuva leijona. Suomi ensin -ryhmän aktiivi Eero Tillanen ryntäsi paikalle videokuvaamaan. Hän tulkitsi bussin kulmalla seisoneet toimittajat safarilaisiksi ja solvasi heitä ”suvakeiksi”.

Iltalehdessä Tillasta oli siteerattu pitkästi ja hänet esitettiin ”tavallisena Westendin asukkaana”, joka esittää kritiikkiä Yläluokkasafaria kohtaan. Tillasen äärioikeistotaustaa ei mitenkään tuotu esiin. Tillasen kuvaamat videot levisivät jo lauantai-iltana venäläisessä sosiaalisessa mediassa Vkontaktessa.

Huumorin taustalla vakavat aiheet

Huumorin lisäksi safarilla pohdittiin vakavia aiheita. Esimerkiksi Westendin asukkaista yli 50 prosenttia kuuluu ylimpään tuloluokkaan. Suomalaisten vuosittainen keskiansiotulo 23 258 euroa, mutta Westendissä vastaava luku on 63 767 euroa.

Vasemmistonuorten mukaan ongelma ei kuitenkaan ole vauraat alueet tai yksilöt sinänsä, vaan se miten yhteiskunnalliset rakenteet hyödyttävät rikkaita paljon enemmän kuin muita. Yhteisistä varoista rahoitetaan yritysten hyödyntämä perustutkimus, infrastruktuuri, yritystuet ja verohelpotukset; poliisi suojelee vauraiden etuoikeuksia. Tämän jälkeen yläluokka yksityistää kaupunkitilaa itselleen esimerkiksi niin, että vaurailla alueilla oikeastaan vain tiet ovat enää yhteisessä käytössä.

Ville Ropponen

– Suomessa rikastutaan perimällä, yritysjärjestelyillä hyvä veli -tyyliin ja vapauttamalla markkinoita. Veropolitiikka suosii hyvätuloisia. Sipilän hallituksen toimet esimerkiksi veronkiertoa vastaan ovat jääneet vähäisiksi, muistutti eduskuntatyöläinen Taneli Hämäläinen.

– Pääomatuloista nauttivat henkilöt maksavat paljon vähemmän veroa tuloistaan kuin ansiotuloja saavat ihmiset. Progressio, joka ansiotuloverotuksessa toimii hyvin, pitäisikin ulottaa myös pääomatuloihin, vaati Vasemmistonuorten aktiivi Vihtori Suominen.

Luokkaerojen kasvu näkyville

Yläluokkasafari herätti mediassa jo ennalta laajahkoa kohua. Lukuisat tiedotusvälineet uutisoivat tapahtumasta. Esimerkiksi Ilta-Sanomissa Jyrki Lehtola toisteli vasemmistolaisiin liittyviä kliseitä ja väänsi puujalkavitsiä. Kovapalkkaiselta julkkiskolumnistilta olisi ehkä odottanut vähemmän velttoa esitystä.

Mediahuomio on jatkunut safarin jälkeen. Myös sosiaalisessa mediassa kuohuu puolesta ja vastaan.

– Närkästys ja mediahuomio kertovat siitä, että Suomessa rikkaat nähdään loukkaamattomina kunniakansalaisina. Erityisesti ylä- ja keskiluokkaa näyttää suututtavan tuloeroista puhuminen, tulkitsi Taneli Hämäläinen.

– Eriarvoistumisessa ja luokkaerojen kasvussa on kyse valtasuhteista. Asia on nostettava keskusteluun, muuten oikeistohegemonia voittaa, Hämäläinen jatkoi.

Yläluokkasafari vaikuttaakin poikineen keskustelua. Entä seuraavaksi?

– Jos ja kun länsimetro valmistuu, voitaisiin järjestää esimerkiksi Itä-Helsingin köyhien ja syrjäytyneiden retki Espooseen, heitti Pontus Purokuru.