Jarkko Mänttäri

Vasemmistoliitto onnistui keskusteluavauksessaan tuloerojen kasvusta alkusyksystä. Puolueen eduskunnan tietopalvelusta tilaama selvitys osoitti kiistattomasti tuloerojen kasvavan tämän hallituksen aikana. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yritys kiistää asia valtiovarainministeriöstä tilaaman selvityksen tuella ei onnistunut.

Oikeistolaisuuden läpitunkemassa ilmapiirissä avaus oli erinomaista jatkoa vasemmistoliiton Kataisen hallituksessa ajamalle politiikalle. Punainen lanka hallitusyhteistyössä oli tuloerojen kasvun estäminen.

Tuolloin pääomatuloveroja nostettiin, suurituloisten veroja korotettiin puolella miljardilla nostamalla myös suurimpien eläkkeiden, palkkojen ja perintöjen veroja. Vastaavasti pienituloisten veronalennuksiin käytettiin puoli miljardia perusvähennykseen ja työtulovähennykseen. Myös työttömien perusturvaa nostettiin.

Tämä onnistui kokoomuksesta huolimatta. Pääministeripuolueen oli taivuttava kompromisseihin. Sipilän johtamaa hallitusta tuloerojen kaventaminen ei kiinnosta. Se on leikannut pienituloisten etuuksia, ja verotuksen keventämisestä ovat hyötyneet eniten suurituloiset.

Keskusta on kulkenut kauaksi alkiolaisilta juuriltaan. Nykyistä kokoomuksen liekanarussa kulkevaa keskustaa on vaikea kuvitella ajamassa parannuksia pienituloisille.

ILMOITUS

Tuloeroilla on euroja syvempi merkitys. Vasemmistonuoret viestivät omalla luokkaretkellään Helsingin rikkaiden asuinalueille luokkayhteiskunnan olevan todellisuutta, jonka rakenteisiin pitäisi puuttua.

Syrjäytymisestä, syrjäyttämisestä, köyhyydestä tai asunnottomuudesta puhutaan politiikan agendalla. Jopa kokoomus hehkuttaa retorisesti olevansa heikossa asemassa olevien ja pienituloisten puolella.

Nuorten radikalisoitumista tarkkaillaan, kun pitäisi puhua hyvästä koulusta, harrastusmahdollisuuksista ja nuorten toimeentulosta.

Hallitus on huolissaan kansalaistottelemattomuudesta, ja lisää poliisien määrärahoja. Se ajaa alas kansalaisyhteiskuntaa leikkaamalla kaikkien kansalaisjärjestöjen toiminta-avustuksia. Vapaaehtoista maanpuolustusta vahvistetaan.

Turhauttavinta hallituksen politiikassa on, että köyhät saavat köyhtyä, syrjäytetyt syrjäytyä ja asunnottomat hakea tuulikaapista yösijansa. Muutosten sijaan rakennetaan kontrollipolitiikkaa.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi