Lehtikuva/Markku Ulander

”Peräkontissa saa matkustaa jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen”, toteaa sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tapasivat perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa maanantaina 12. kesäkuuta. Tarkoitus oli selvittää puolueen mahdollisuuksia jatkaa hallituksessa. Samana iltapäivänä Sipilä ja Orpo ilmoittivat, että niitä ei ole, koska perussuomalaisten arvopohja on liian erilainen uuden puoluejohdon takia.

Torstaina Iltalehti paljasti, että käsikirjoitusta hallitusnäytelmälle laadittiin jo sunnuntaina. Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen kävi Kesärannassa tapaamassa Sipilää jo sunnuntaina 11. kesäkuuta, jolloin perussuomalaisten jakautumiseen johtanut puoluekokous oli edelleen käynnissä Jyväskylässä.

Vierailu haluttiin salata Kesärannan portilla mahdollisesti päivystäviltä toimittajilta.

”Siksi valtiosihteeri Virtasen pois saamiseksi Kesärannasta tehtiin järjestely. Virtasta kuljettanut auto peruutettiin katseilta suojaan. Valtiosihteeri kiipesi auton takaosaan ja hänet kuljetettiin Kesärannasta salaa ulos”, Iltalehti kertoo.

Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki tyrmää väitteen Iltalehdessä, mutta sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara vahvistaa tapahtuneen blogissaan:

ILMOITUS

”Peräkontissa saa matkustaa jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen”, hän kirjoittaa torstaina.

Elovaaran mukaan ”puoluekokouksen ratkaisevien valintojen jälkeen nykyiset Siniset keskustelivat keskenään, neuvottelivat hallituskumppanien kanssa ja valtiosihteeri Virtanen kävi pääministerin luona sunnuntaina”.

Elovaaran mukaan pääministeri ei ole valehdellut asiassa, sillä ennen puoluekokousta perussuomalaisissa ei ollut suunnitelmaa eduskuntaryhmän hajottamisesta.

Sipilä itse on sanonut saaneensa vasta sunnuntai-iltana ”jotain mietittävää” asiaan liittyen. Nyt näyttää siltä, että hänellä oli jo sunnuntaina tieto eduskuntaryhmän jakautumisesta ja maanantainen tapaaminen Halla-ahon kanssa oli pelkkää teatteria.