Lehtikuva/Gabriel Bouys

Yhteislistan kariutuminen heikentää itsenäisyysmielisten menestymismahdollisuuksia ennenaikaisissa aluevaaleissa.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy näyttää ainakin toistaiseksi onnistuneen uhkapelissään määrättyään Kataloniaan aluevaalit 21. joulukuuta.

Itsenäisyysmieliset puolueet eivät pystyneet määräaikaan, viime puoliyöhön mennessä sopimaan edellisten vaalien kaltaisesta yhteislistasta.

Carles Puigdemontin keskustaoikeistolainen PdeCAT-puolue esitti keskustavasemmistolaiselle ERC:lle, että nytkin muodostettaisiin yhteislista Junts pel Sí kuten vuonna 2015. ERC asetti kuitenkin ehdoksi sen, että myös itsenäisyysmielisen radikaalivasemmiston CUP-puolueen olisi oltava mukana.

ERC on nousemassa selvästi suuremmaksi kuin Puigdemontin puolue.

CUP pitää Rajoyn määräämiä ennenaikaisia vaaleja laittomina eikä aio osallistua niihin puolueena. Se ei ole kuitenkaan sulkenut pois osallistumista erillislistoilla.

CUP-ehdon kariuduttua ERC ilmoitti tiistaina, ettei yhteislista PdeCAT:n kanssa ole mahdollinen.

ILMOITUS

Gallupien mukaan itsenäisyysmieliset saattavat yhä saada enemmistön alueparlamenttiin, mutta yhteislistan kariutuminen heikentää heidän mahdollisuuksiaan.

Itsenäisyyshaluisten keskinäinen järjestys olisi gallupien mukaan muuttumassa. ERC olisi saamassa selvästi enemmän paikkoja kuin PdeCAT.

Puigdemont on Brysselissä odottamassa päätöstä siitä, karkottaako Belgia hänet Espanjaan vastaamaan syytteisiin kapinan lietsomisesta. Puigdemont on vedonnut siihen, ettei hän usko saavansa reilua oikeudenkäyntiä Espanjassa.

Katalonian aluehallituksen varapääministerinä toiminut ERC:n Oriol Junqueras puolestaan on pidätettynä kapinasyytteen perusteella.