Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Tarvitsemme niin Suomessa kuin EU:ssa aitoa poliittista tahtoa puuttua veronkiertoon. Verosuunnittelun laillisuudessa on kyse poliittisesta tahdosta. Kun Suomi haki EU:hun, sanottiin, että pitää päästä niihin pöytiin, missä päätetään. Nyt sitä tahtoa vaikuttaa tulee käyttää veronkierron kitkemiseen EU:n selän takana piileskelyn sijaan, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan sanoo tiedotteessa.

Verovälttely nousi jälleen yleiseen keskusteluun, kun tutkivien toimittajien monikansallinen työ niin sanotun Paratiisin paperit -tietovuodon tutkinnasta julkaistiin alkuviikosta. Asiasta kertoi esimerkiksi Ylen MOT-ohjelma maanantaina.

Vasemmistonuorten mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esitykset tällä kaudella ovat enemmän kannustaneet veronkiertoon kuin pyrkineet kitkemään sitä. Keväällä hallitus ajoi läpi hallintarekisterin laajentamisen, josta valtiolle aiheutuu tulonmenetyksiä, koska verottaja ei enää saa tietoja sijoitusten todellisista omistajista. Nyt hallitus ajaa uudelleen esitystä veronkiertäjien armahduslaista. Leikkaukset taasen on kohdennettu pienituloisiin.

– Suomessa meidän tulisi panostaa huomattavasti enemmän viranomaisresursseja harmaan talouden torjuntaan ja talousrikostutkintaan. Eriarvoistuminen on poliittisten päätösten seurausta. Me muut maksamme sen, minkä rikkaat kiertävät, Zidan sanoo.