Ville Ropponen

Etelä-Suomen Vasemmistonuorten lauantaina järjestämä Yläluokkasafari käänsi asetelman, jossa pienituloiset ja vähäosaiset ovat katseen kohteena, päälaelleen ja kohdisti huomion vauraisiin. Framille nostettiin tulo- ja varallisuuserojen raju kasvu Suomessa sekä luokkayhteiskunnan uusi tuleminen, jota perusoikeistolaisen hallituksen politiikka on siivittänyt.

Noin 35 osanottajan safari kiersi bussilla Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Westendiin ja Länsi-Helsingin Kuusisaareen ja Lehtisaareen.

Westendissä pantiin tarkemmin merkille omenatarhat ja valkoiseksi maalatut, monikerroksiset omakotitalot, joita aidat lokeroivat. Naurunremakan herätti kadunvarren kyltti: ”Jaguar parking only”.

Hyvätuloiset saavat eniten yhteiskunnallisia tulonsiirtoja, heillä on paras koulutus, parhaat palvelut, eniten vapaa-aikaa ja vähiten pakkoa.

– Hyvätuloiset saavat eniten yhteiskunnallisia tulonsiirtoja, heillä on paras koulutus, parhaat palvelut, eniten vapaa-aikaa ja vähiten pakkoa. He voivat tehdä työtä vain silloin, kun huvittaa, selitti pop-filosofiksi nimetty Pontus Purokuru.

Hän tulkitsi, että rikkaat elävät Suomessa jo eräänlaisessa luksus-tai glitter-kommunismissa. Tähän viittasi myös safarilaisten mukanaan kantama ironinen kyltti. Me muut taas joudumme sinnittelemään kovenevassa kapitalistisessa viidakossa.

ILMOITUS

Huumorin taustalla vakavat aiheet

Huumorin lisäksi safarilla pohdittiin vakavia aiheita. Esimerkiksi Westendin asukkaista yli 50 prosenttia kuuluu ylimpään tuloluokkaan. Suomalaisten vuosittainen keskiansiotulo 23 258 euroa, mutta Westendissä vastaava luku on 63 767 euroa.

Vasemmistonuorten mukaan ongelma eivät kuitenkaan ole vauraat alueet tai yksilöt sinänsä, vaan se miten yhteiskunnalliset rakenteet hyödyttävät rikkaita paljon enemmän kuin muita. Yhteisistä varoista rahoitetaan yritysten hyödyntämä perustutkimus, infrastruktuuri, yritystuet ja verohelpotukset; poliisi suojelee vauraiden etuoikeuksia. Tämän jälkeen yläluokka yksityistää kaupunkitilaa itselleen esimerkiksi niin että vaurailla alueilla oikeastaan vain tiet ovat enää yhteisessä käytössä.

– Pääomatuloista nauttivat henkilöt maksavat paljon vähemmän veroa tuloistaan kuin ansiotuloja saavat ihmiset. Progressio, joka ansiotuloverotuksessa toimii hyvin, pitäisikin ulottaa myös pääomatuloihin, vaati Vasemmistonuorten aktiivi Vihtori Suominen.

– Eriarvoistumisessa ja luokkaerojen kasvussa on kyse valtasuhteista. Asia on nostettava keskusteluun, muuten oikeistohegemonia voittaa, jatkoi eduskuntatyöläinen Taneli Hämäläinen.

Laajempi reportaasi tapahtumasta ilmestyy Kansan Uutisten painetussa numerossa tällä viikolla.