Nyt on nostettu esiin pinnareiksi mainitut työnvälttelijät. Pitää muistaa, että työttömien suureen joukkoon mahtuu erilaisia elämänilmiöitä, osa niistä selvästi marginaalisia. Kirjailija Tuomas Kyrökin kertoi luoneensa Mielensäpahoittaja-hahmon perusturvalla, kun keskittyi kirjoittamiseen ja sen opiskeluun.

Työttömyys aiheuttaa todella suuren yhteiskunnan rakennemuutoksen. Digitalisointi, automaatio ja robotit muuttavat kaiken, ammatteja katoaa ja uusia syntyy. Suurin osa ihmisistä yrittää sinnitellä ja hakea töitä. Toimeentuloturvalla ei oikein ”elä eikä kuolekaan”, harva sitä siitä olotilasta nauttii. Suomi vieläkin niin työorientoituva luterilainen yhteiskunta, että ihmisen on vaikea saada arvostusta tai kanssaihmisen kunnioitusta jos vain oleilee. Hanki siinä perhettä ja asuntoa, jos ei ole jatkuvaa työtä tai toimeentuloa.

Elinkeinoelämä ja markkinatalousfundamentalistit ovat tietysti riemuissaan tästä kohusta. Työttömät saadaan leimatuksi pinnareiksi ja työnvälttelijöiksi. Pienipalkkainen Alepan kassa tai muu puurtaja saadaan manipuloiduksi ajattelemaan kaiken olevan kaljaa ostavien ”työnvälttelijöiden” syytä. Köyhät saadaan toisiaan vastaan, aivan kuin työttömyys olisi työttömien omaa syytä. Ei kaljapurkki kädessä kulkeva ole ”tyypillinen työtön”.

En tunne tuota Röyhkimys-kirjaa josta puhutaan. Ehkä siinä on asiaakin hyödyttömistä kursseista ja mahdollisista työttömiin kohdistuvista sanktioista. Työttömät kirjoittavat ja kertovat kokemuksistaan loppujen lopuksi liian vähän, kun ajattelee miten suurta ihmisjoukkoa asia koskee.

Juha Kanninen
Tampere