Riihimäen Teatteri

Ammattiteattereiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö Suomen Teatterit otti torstaina voimakkaasti kantaa lakkautusuhan alla olevan Riihimäen Teatterin puolesta. Kaupungin virkamiesjohto valmistelee talousarvioesitystä, jossa teatterin rahoitusta leikataan 60 prosenttia jo ensi vuodeksi ja aloitetaan toiminnan ajaminen alas.

Järjestö pitää kannanotossaan Riihimäen linjausta keskeisen kulttuuritoimijan lakkauttamisesta ällistyttävänä ja poikkeuksellisena. Sen mukaan yksikään kaupunki ei ole aiemmin päätynyt vastaavaan ratkaisuun oman kaupunginteatterinsa kohdalla.

Suomen Teatterit -yhdistys kertaa tiedotteessaan, että Riihimäen kaupunginvaltuusto oli aiemmin päättänyt teatterin kaupungin rahoituksen turvaamisesta vuosille 2017–2019. Ajatus teatterin alasajosta on siis hyvin äkillinen.

Riihimäen Teatteri tunnetaan taiteellisesti korkeatasoisena. Se valittiin Vuoden Teatteriksi 2017.

Työnantajajärjestön mukaan on tutkittu tosiasia, että kuntatalouden näkökulmasta teatteri tuo enemmän kuin vie. ”Riihimäen Teatterin kaltainen taidelaitos on mittaamattoman arvokas kaupungin imagolle”, kannanotossa todetaan.

ILMOITUS

Suomen Teatterien mukaan esittävän taiteen valtionrahoituksen uudistyö on kesken, ja järjestö neuvoo Riihimäen kaupunkia odottamaan uudistuksesta mahdollisesti seuraavaa valtion panostusta teatterille. Esitykset uudesta laista ovat tulossa vielä ennen vuodenvaihdetta.

”Suomen Teatterit ry vetoaa koko ammattiteatterikentän ja kaikkien näyttämötaiteen ystävien puolesta, että Riihimäen Teatterin rahoitusta harkittaessa selvitettäisiin kaikki vaihtoehtoiset ratkaisut, joilla korkeatasoista ammattiteatteria olisi mahdollista tehdä Riihimäellä myös tulevaisuudessa”, kannanotossa vedotaan.

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä maanantaina 6. marraskuuta ja kaupunginvaltuusto viikkoa myöhemmin.