Wikimedia Commons/Peter Rimar

Runsaan kymmenen vuoden kuluttua Yhdysvallat käyttäisi ydinaseisiin jo lähes yhtä paljon kuin Suomen valtion budjetti.

Yhdysvaltain ydinaseiden ylläpitäminen ja modernisoiminen tulee maksamaan seuraavien 30 vuoden aikana yli 1 200 miljardia dollaria (1 030 miljardia euroa), vaikka edes presidentti Donald Trumpin suunnitelmia ydinaseiden lisäämisestä ei toteutettaisi.

Laskelma on 25 prosenttia aikaisempia arvioita suurempi. Sen julkisti tiistaina puolueista riippumattomia analyysejä toimittava Yhdysvaltain kongressin budjettivirasto CBO.

Arviossa on otettu huomioon Barack Obaman kaudella päätetty modernisointiohjelma, josta koituu 400 miljardin dollarin kustannukset.

Uusi laskelma on 25 prosenttia aiempia arvioita suurempi.

Tänä vuonna ydinaseiden kustannukset ovat 29 miljardia. Seuraavan kymmenen vuoden aikana summa nousee 47 miljardiin ja huippukohtana 2030-luvun alussa se on noin 50 miljardia dollaria. Tämä on lähes yhtä paljon kuin Suomen valtion koko vuosibudjetti.

Trump kasvattaisi edelleen

Trump on useaan otteeseen puhunut ydinaseiden määrän lisäämisestä ja uusien aseiden kehittämisestä. Hän määräsi pian virkaan astuttuaan puolustusministeri James Mattisin laatimaan arvion ydinaseista. Sen odotetaan valmistuvan lähikuukausina.

ILMOITUS

Tutkija Stephen Schwartz sanoo Guardian-lehdessä, että toteutuessaan Trumpin suunnitelmat tarkoittaisivat suurinta satsausta ydinaseisiin sitten Ronald Reaganin kauden.

CBO:n raportissa huomautetaan, että samanaikaisesti mahdollisen ydinaseiden lisäämisen kanssa rahoista kilpailevat puolustusministeriön hankkeet laivaston ja ilmavoimien kehittämiseksi sekä armeijan koon kasvattamiseksi.

Yhdysvaltain asevoimat arvioi elokuussa, että Venäjä on saanut jo tehtyä kaksi kolmasosaa ydinaseidensa modernisoinnista ja Yhdysvallat on tästä jäljessä.