Yle Kuvapalvelu/Kinoproduction Oy

Neljäkymmentä turhaa vuotta tuli täyteen, julistaa Kari Heiskasen esittämä katkeroitunut kappalainen kuudella Jussilla palkitussa Olli Saarelan väkevässä esikoispitkän ohjaustyössä Lunastus (1997).

Vuoden 1918 raadollisten tapahtumien lisäksi miehen päälle painavat henkilökohtaiset ongelmat. Ne liittyvät hänen homouteensa.

Kappalainen on pienen kyläkoulun opettaja jossain Itä-Suomessa. Yleisen sekasorron ja väkivallan ilmapiiri saa hänet puhumaan Gomorrasta. Vanhatestamentillinen pauhu jyllää miehen mietteissä. Yhteiskunnalliset paineet ja sisintä raastava homous vaativat ennen pitkää veronsa.

Saarelan ja Heikki Vuennon käsikirjoitus keskittyy tiukasti päähenkilön ristiriitaisen hahmon ympärille. Draamassa on silti tilaa myös toinen toistaan kiinnostavammille sivuhenkilöille. Novellimainen tarina on hyvin rajattu ja siitä löytyy kunnon särmää.

Yksilölliset kohtalot jäsentyvät tiiviisti suhteessa ympäröivään sosiaaliseen tapahtumakenttään. Kristillinen problematiikka ja aikakauden historialliset mullistukset täydentävät onnistuneesti toisiaan.

ILMOITUS

Tarina, sisäisen monologin käyttö ja Saarelan ohjaus vakuuttavat jäntevyydellään, Heiskasen roolityö ei niinkään: Heiskasen suorituksessa kappalaisen paineet tulevat ulos niin sanotun fyysisen koulukunnan näyttelijältä, ja tulos on ylikireä.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Jussi Puhakka (punavanki), Jussi Lehtonen (Sulo) ja Robert Enckell (kappalaisen veli). Ville Virtanen ja Minna Pirilä taistelevat punakaartilaisten riveissä, Matti Onnismaa ja Martti Suosalo nähdään valkoisten puolella.

Lunastus. Teema Fem tiistaina 31.10. klo 21.55.