Yle Kuvapalvelu/Orlin Ruevski

Suomalaisbulgarialainen yhteistuotanto Hyvä postimies (2016) alkaa mieleenpainuvalla kohtauksella. Siinä mies nousee rinnettä vehmaassa maalaismaisemassa, taivaanrannassa välkkyy aurinko, idyllin rikkoo kuvan vasemmassa reunassa pilkottava piikkilanka-aita.

Mies kiikaroi näkymiä, tarttuu kännykkäänsä, esittelee itsensä Goljam Derventin kylän postimieheksi ja tekee ilmoituksen pakolaisista.

Dokumentin lopussa ympyrä sulkeutuu vastaavassa tilanteessa, mutta soittajan osalta ratkaisevasti erilaisella siirrolla – sanottakoon sitä vaikka humanistiseksi pelinavaukseksi.

Ollaan tietyssä mielessä pudottu kyydistä, mutta samalla kuitenkin tapahtumien polttopisteessä.

Ivan on postimies väestöltään ikääntyneessä ja lähes olemattomiin ränsistyneessä ja köyhtyneessä bulgarialaisessa kylässä. Toisella puolen rajaa häämöttää Turkki, josta tulevat pakolaisvirrat ovat synnyttäneet kuohuntaa ympäri Eurooppaa.

Pakolaisasia nähdään Tonislav Hristovin ohjaamassa dokumentissa mikroskooppisessa koossa, mutta ei silti vähemmän todistusvoimaisena kuin laajemmissa yhteyksissä. Niistä saadaan joitakin näyttöjä välähdyksillä tv-uutisista.

ILMOITUS

Kylä valmistautuu pormestarin vaaleihin, ehdokkaana oleva Ivan haluaisi kylän elvyttämiseksi ottaa vastaan syyrialaisia pakolaisia. Vastaehdokas Vangel on dokumentin väriläiskä, kommunismin aikoja haikaileva työtön ja jyrkästi eri mieltä. Istuva pormestari Vesa istuu enimmäkseen hiljaa toimistossaan ja toteaa asiasta kysyttäessä, että ihan sama.

Vaalitouhu on monessa suhteessa yhtä farssia, mikä näissä raameissa on pelkästään luonnollista ja loogista – katsojalla ei ole syytä ylimieliseen hekotteluun.

Hristovin ohjauksessa muotoutuu paljon kertova näkymä maailmaan, jossa ollaan tietyssä mielessä pudottu kyydistä, mutta samalla kuitenkin tapahtumien polttopisteessä.

Hristovin dokumentti vakuuttaa juuri yksilötasolla. Henkilökuvauksessa on vivahteikkuutta ja empatiaa, kaikki etenee luontevasti omalla painollaan, kokonaisuus huokuu kansatieteellistä painoarvoa. Kerronnan rauhallinen tempo luo tapahtumiin tunnelmallisen ilmapiirin.

Dokumenttiprojekti: Hyvä postimies. TV1 maanantaina 30.10. klo 21.30, su 5.11. klo 12.40. Areena.