Lehtikuva/Federico Gambarini

Hiilidioksidipitoisuuden nousuvauhti on kaksinkertainen verrattuna kahteen edelliseen vuosikymmeneen.

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) maanantaina julkistaman raportin mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli viime vuonna keskimäärin 403,3 ppm (miljoonasosaa).

Rajapyykkinä pidetty 400 miljoonasosan raja rikkoutui ensimmäistä kertaa vuonna 2015, jolloin keskiarvolukema oli 400,0 ppm.

Viime vuoden lukema oli korkein 800 000 vuoteen.

Metaanipitoisuuden nousulle ei tiedetä selvää syytä.

Tutkijat ovat huolissaan erityisesti hiilidioksidipitoisuuden nopeasta nousuvauhdista vuosina 2015 ja 2016, kertoo BBC. Se on ollut kaksinkertainen verrattuna keskimääräiseen nousuvauhtiin 1990- ja 2000-luvuilla.

Samaan aikaan päästöjen kasvuvauhti on hidastunut, mutta koska hiilidioksidi säilyy ilmakehässä pitkään, hiilidioksidipitoisuus kumuloituu.

ILMOITUS

WMO:n mukaan viime vuoden korkeaa hiilidioksidipitoisuutta selittää ihmisen toiminnan ohella myös El Niño -ilmiö. Edellisen kerran pitoisuus nousi voimakkaasti vuosien 1997–1998 vahvan El Niñon aikana, mutta ei niin paljon kuin nyt.

Myös metaanipitoisuus nousi

WMO:n raportin mukaan myös ilmakehän metaanipitoisuus nousi mittaushistorian ennätyslukemiin viime vuonna. Metaanipitoisuus on nyt 257 prosenttia suurempi kuin esiteollisena aikana.

Metaani on hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu, mutta se säily ilmakehässä yhtä pitkää aikaa.

BBC:n haastatteleman tutkijan, professori Euan Nisbetin mukaan metaanipitoisuuden nousu on huolestuttavaa, koska selkeää syytä siihen ei tiedetä. Mahdollisena pidetään, että kyse on ilmastonmuutoksen takaisinkytkentävaikutuksista (feedback).