Erkki Moisio

– Muistomerkin saaminen vanhan puuristin tilalle on ollut pitkäaikainen haave Viljakkalan Vasemmistolle, sanoi järjestön puheenjohtaja Erkki Moisio sunnuntai-iltana järjestetyssä muistomerkin paljastustilaisuudessa.

Haave voitiin toteuttaa, kun puolueosaston edesmennyt pitkäaikainen vaikuttaja Väinö Mäkinen oli testamentannut huomattavan summan muistomerkin tekemiseksi.

Muistomerkin paljastuspuheen pitänyt europarlamentaarikko ja vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen muistutti demokratian tukahduttamisen seurauksista.

Luokkasodat ovat muuttuneet terrorismiksi

– Islamistisen maailman kansannousut ovat johtuneet ennen kaikkea demokratian puutteesta ja sorrosta. Häviäjiä ovat olleet näiden maiden tavallinen kansa ja voittajia uskontoa sorron välineenä käyttävät terroristit. Luokkasodat ovat muuttuneet uskonsodiksi ja terrorismiksi.

Näiden sotien seuraukset näkyvät nyt myös Euroopassa ja Suomessa. Suomi ja suomalaiset eivät pysty yksin vastaamaan koko kansainvälisestä kriisistä, mutta se, että asiasta ei pystytä keskustelemaan ilman vastakkainasettelua on Kyllösestä huolestuttavaa.

– Vastakkainasettelu, sorto ja köyhyys ovat olleet myös Euroopassa se kasvualusta, jolta Euroopan sisäiset terroriteot ovat lähteneet liikkeelle. Vaikka tekojen takana on ollut nimellisesti Isis, niin niiden tekijöinä ovat olleet pääasiassa Euroopassa syntyneitä ja eläneitä nuoria miehiä. Koko Euroopan tulee kiinnittää huomiota siihen kuinka epätasa-arvoisessa asemassa maanosamme sisälläkin eletään ja kuinka tuo epätasa-arvo ajaa ihmisiä tekoihin, joita ei voi puolustaa, Kyllönen totesi.

ILMOITUS

Hallitus unohtanut osan kansaa

Kyllönen arvosteli myös maan hallitusta, joka kohdistaa leikkauspolitiikkaansa samaan kansanosaan kuin sata vuotta sitten.

– Samalla leikkaukset kohdistuvat työväenliikkeen yhdessä rakentamaan hyvinvointivaltioon. Teoillaan maan hallitus osoittaa unohtaneensa sadan vuoden takaisen sodan syyt ja niiden seuraukset. Ihmisten eriarvoistaminen ei johda mihinkään hyvään.

Sisällisodan tapahtumia Viljakkalassa valotti tilaisuudessa seikkaperäisesti Jouko Hannu.