Yle Kuvapalvelu

Dokumentti Food Evolution (2016) käsittelee geenitekniikan käyttöä ruuantuotannossa. Dokkari pyörii enimmäkseen amerikkalaisissa ympyröissä, mutta aihe on sellainen, että ongelmanasettelu laajenee väistämättä maailmanlaajuiseksi. Sen merkeissä piipahdetaan Afrikassa.

Kokonaisuus on ovelan ankeriasmaisesti luikerteleva. Tuloksena on tieteellisyyden nimissä, mutta samalla läpinäkyvästi tehty propagandaisku geenimuuntelun puolesta.

Pelin henkeen kuuluu, että vastustajat näkemyksineen pääsevät myös esiin. Punaisena lankana kulkee heidän argumenttiensa osoittaminen puutteellisiksi tai virheellisiksi, ”ei-tieteellisiksi”. Kuvaava on esimerkiksi tapa, jolla luomun nimeen vannovat tuodaan päivänvaloon.

Pelin henkeen kuuluu, että vastustajat näkemyksineen pääsevät myös esiin.

Alun perinkään ei ollut salaisuus, että dokkari tehdään huomioimalla myös elintarvike- ja kemianteollisuuden intressit. Hankkeen synnyn taustavaikuttajiin on kuulunut muun muassa Monsanto-jätti, jonka kyseenalaisia edesottamuksia on viime aikoina puitu EU:ta myöten.

Äskettäin Ranskan johtaviin sanomalehtiin kuuluva Le Monde toi julki Monsanton liikestrategiaa (”Monsanto Papers”) koskien muun muassa kiisteltyä rikkakasvien torjunta-ainetta glyfosaattia; se jää dokumentissa pelkän maininnan varaan. Yhtiön osalta dokumentti luiskahtaa suorastaan lipeväksi mainokseksi.

ILMOITUS

Yhtiöiden suhdetta Food Evolution-projektiin valottava Stacy Malkanin seikkaperäinen artikkeli on luettavissa AlterNet-verkkolehdessä.

Geenitekniikan käyttö todistellaan dokkarissa tulevaisuuden ylivertaiseksi keinoksi saada maailman ravintoasiat kuntoon. On kuitenkin kysyttävä, onko yhä lisääntyvä etääntyminen ravintoketjun luonnollisesta annista ja rytmistä pitkässä juoksussa hyväksi sen enempää ihmiselle kuin planeetta maallekaan.

Dokumentissa asian suhteen ei nähdä erityisempää ongelmaa, tieteen uskotaan osoittavan kulloinkin oikean suunnan. Samalla on toki hyvä muistaa, ettei tiede ole yksimielisen aukoton kokonaisuus, usein pelissä ovat myös voimakkaat arvolataukset.

Tässä suhteessa Scott Hamiltonin Kennedyn ohjaama Food Evolution kulkee hyvin tarkoitushakuisesti ja jopa naiivilla tavalla katsojien tunteisiin vetoavasti.

Docventures: Food Evolution. TV2 keskiviikkona 25.10. klo 21.15, perjantaina 27.10. klo 22.55. Areena.