IPS/Edgardo Ayala

El Salvadorin faktat

Valtio Keski-Amerikassa

Asukkaita 6,4 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 37,8 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 84,5 % (2012)

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 117/188

(Lähde: YK)

ILMOITUS

Uudenlainen muovipussi vetää viisi säiliöautollista.

Pihalla makaava 25 000 litran muovipussi on pelastanut elsalvadorilaisen Corina Canjuran päivittäisiltä monen kilometrin vedenhakumatkoilta. Pilottihanke voi toimia mallina vesipulmien ratkaisulle ympäri maata.

– Nyt ei tarvitse kuin pumpata säiliö täyteen vettä, iloitsee 30-vuotias nainen, joka asuu Tepetitánin kunnan Los Corveran kylässä.

Kolmetoista perhettä hyötyy sadevedestä, joka valuu Canjuran kodin katolta putkea pitkin muoviseen varastoon. Sieltä se pumpataan säiliöön, josta perheet noutavat vetensä. Heille on jaettu suodattimet veden juomakelpoisuuden varmistamiseksi.

– Koska viime aikoina on satanut paljon, varasto on aina täynnä, Canjura kertoo.

Kansainvälistä yhteistyötä

Helmikuussa alkaneen sadevesihankkeen takana on maailmanlaajuinen Global Water Partnership (GWP) -verkosto. Rahoitusta on saatu Australian valtiolta ja Fordin säätiöltä, toteutuksesta vastaavat paikalliset viranomaiset ja järjestöt.

Polyeteenistä valmistetun vesisäiliön on kehittänyt kalvotekniikkaan erikoistunut Mexichem Amanco -yhtiö. GWP toteutti muutama vuosi sitten vastaavan sadeveden talteenottohankkeen Hondurasin eteläosissa ja hyödyntää kokemuksia nyt Jiboan laaksossa El Salvadorissa.

Seitsemän kunnan alueelle on sijoitettu yhteensä kahdeksan vedenkeräysjärjestelmää, joista hyötyy alkuvaiheessa sata perhettä kaikkiaan 323:sta, joilla on ollut ongelmia veden kanssa.

Naisilla on hankkeessa keskeinen osa.

– Me teemme kotityöt ja huolehdimme perheidemme vedensaannista, Lorena Ramirez, 43, sanoo.

Yliopisto valvoo laatua

Ennen vesihanketta Ramirezin kylän naiset etsivät talousvettä rotkoista ja hakivat juomaveden kilometrin päässä sijaitsevasta niukasta lähteestä. Muovisäiliö toimii hienosti sadekaudella ja vettä riittää keittiöpuutarhaankin. Kuivaan aikaan vesivaroja on kuitenkin käytettävä viisaasti, hän pohtii.

Hankkeeseen osallistuvat kunnat ovat sitoutuneet täyttämään vesivarastoja säiliöautojen avulla silloin kun sadevesi ei riitä. Yksi säiliö vetää viisi autolastillista ja tarjoaa juomaveden 15 perheelle.

El Salvadorin yliopisto on luvannut huolehtia veden laadun valvonnasta, hankkeeseen osallistuvan Jerusalenin kunnan pormestari Marta Alfaro kertoo. Ensimmäiset laitteet asennettiin tänä vuonna Jerusaleniin, mutta muut joutuvat odottamaan ensi vuoteen rahoitussyistä.

Jorge García El Salvadorin ympäristö- ja luonnonvaraministeriöstä uskoo, että Jiboan laakson pilottihanke on tärkeä askel kohti vesipulan voittamista koko maassa.

Englanninkielinen versio

El Salvadorin faktat

Valtio Keski-Amerikassa

Asukkaita 6,4 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 37,8 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 84,5 % (2012)

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 117/188

(Lähde: YK)