Ville Ropponen

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi läpi Tampereen keskustan onnistui vain raskaassa poliisivartiossa. Poliisi suojasi onnistuneesti fasistien sananvapautta.

Tampereen Laukontorille kokoontui keskipäivällä 21.10. vakavien miesten parvi. Huppareissa luki Nordic resistance movement tai Soldiers of Odin. Teksteillä varustettuja hupparipäisiä oli paikalla vähintään 60. He laittoivat 15 lippua sojottamaan. Nuoli – joka tarkoittaa heidän kielellään fasismia pohjoismaissa. Ruotsinkieliset komennot kajahtelivat. Kulkueessa seurasivat Rajat kiinni ja Suomi ensin aktiivit, tunnistettavia olivat ainakin johtajat Eero Tillanen, Panu Huuhtanen, Tiina Wiik, Terhi Kiemunki ja Junes Lokka. Tamperelainen rasisti Seppo Lehto pyöri myös paikalla.

”Alas Sipilä ja Orpo, kansanpetturit”, ”vapaa, pohjoismainen radikaali”, huusivat fasistit. Sen jälkeen kirottiin vasemmistoa: ”Saastat alas”, kiirui monta kertaa. Mies ämyrin takana komensi ”mars vastarinta”. Hänen täytyi kuitenkin komentaa toistamiseen ennen kuin kulkue älysi lähteä liikkeelle.

Eri arvioiden mukaan natsimarssissa oli osanottajia 200-300.

Vastamielenosoittajat Keskustorilla

Vastamielenosoittajat olivat ryhmittäytyneet Tampereen Keskustorille.

Vastamielenosoittajat, joita oli noin 700, olivat ryhmittäytyneet Keskustorille. Paikalla puhuneiden sanomisista erottui se, että Suomi on taas tilanteessa, jossa fasismia, rasismia ja kansanmurhaa vastustavat leimataan toiseksi ääripääksi ja sankareiksi nostetaan ”tolkun ihmiset”, jotka eivät ota kantaa, eivätkä toimi. Vastamielenosoituksen Koko Tampere vihaa natseja olivat järjestäneet yhteenliittymä tamperelaisia yksityishenkilöitä, järjestöväkeä ja muita toimijoita. Muistutettiin myös siitä että, Euroopan pitäisi ottaa oppia menneisyydestä: natseja ei pidä päästä enää valtaan. Oikeistopopulismi on myös vaarallista, sanoi Vasemmistonuorten Noora Tapio. Tuloerojen kasvattamisen politiikalla luodaan vaarallinen kasvuympäristö ääriliikkeille.

– Jos natsit marssivat kaduilla, niin lähden vastustamaan. Se on jokaisen kansalaisvelvollisuus, sanoi mielenosoituksessa mukana ollut Matti.

Tampere täyttyi tämän jälkeen mielenosoittajista, jotka etenivät Tammerkosken rantaa pitkin. Natsimarssi meni poikki Tammerkosken ja eteni pohjoiseen. Vastamielenosoittajat yrittivät monessa kohtaa Tammerkosken yli katkaistakseen marssin, mutta poliisi esti joen ylityksen. Poliisi oli raskaasti liikkeellä. Tampereen poliisi oli saanut vahvistusta ainakin Turusta, ja poliiseja oli yli 200.

Poliisien käytös hämmensi

Paukkupommit paukkuivat. Poliisia kohti heitettiin tykäri. Poliisi vastasi päästämällä ratsupoliisin vastamielenosoittajien päälle. Hämeensillan kohdalla sattui vakavin yhteentörmäys, jossa natsit ja vastamielenosoittajat olivat vain kymmenien metrien päässä toisistaan. Poliisi esti tässäkin kohtaa äärioikeiston kulkueen katkaisun.

Internetissä julkaistujen videoiden perusteella natsit pahoipitelivät sillalla ihmisiä karjuen ruotsinkielisiä huutoja. Myös aiemmin marssinsa aikana natsit pahoinpitelivät nyrkillä ohikulkevaa henkilöä poliisin puuttumatta asiaan.


Poliisien käytös hämmensi vastamielenosoittajia.

Poliisi suojasi onnistuneesti fasistien sananvapautta. Kuin tästä kiittäen natsimarssi eteni Pirkanmaan käräjäoikeuden talolle, jossa alkaa ensi viikolla poliisihallituksen nostaman kanteen mukaan käsittely Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamisesta Suomessa.

Fasistit ryhmittyivät käräjätalon eteen liehuttamaan lipujaan ja pitämään palopuheitaan. Natsijoukko teki myös yhteisen Hitler-tervehdyksen oikeustalon suuntaan. Vastamielenosoittajat sulkivat heiltä tien. Sitten natsimarssi onnistui livahtamaan parkkihallien kautta ja kissa-ja hiiri-leikki jatkui pitkin Tammerkosken rantoja. Hiiri vain oli erittäin hyvin suojattu.

Poliisi on kertonut pidättäneensä neljä mielenosoittajaa, kaikki vastamielenosoittajia. Heitä syytetään väkivaltaisesta mellakasta, viranomaisen vastustamisesta ja väkivallanteosta.

– Poliisin käytös mielenosoittajia kohtaan oli hämmentävän erilaista. Jotkut pyysivät kohteliaasti siirtymään syrjään, toiset tönivät ihmisiä karjuen kumoon, toteaa mielenosoituksessa mukana ollut Stop Deportations-verkoston jäsen.

Jos Pirkanmaan käräjäoikeus päättää kieltää Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, jää Tampereen marssi suomalais-ruotsalaisten natsien viimeiseksi, hieman niin kuin Kuurinmaan natsimotti oli hitlerismin viimeinen linnake. Keskustelu äärioikeiston noususta Euroopassa ja Suomessa ei varmastikaan lopu tähän.

Juttua täsmennetty 24.10.2017 kello 9.10.