All Over Press/Martin Divisek

Tšekin parlamenttivaaleista tuli ”Babiš-vaalit”, surkuhupainen rikosnäytelmä tai poliisikomedia.

Tšekin vaalitaistelun viime metreillä asiakysymykset jäivät syrjään. Perjantaina ja lauantaina pidettävissä vaaleissa äänestetään karismaattisen miljardöörin Andrej Babišin kohtalosta ja hänen ANO-liikkeestään, gallupien ylivertaisesta ykkösestä.

Maan suosituin poliitikko Babiš, 63, ja ANO tulivat Tšekin politiikkaan vasta viitisen vuotta sitten.

Edellisissä vaaleissa 2013 ANO kiipesi kakkoseksi lähes 19 prosentin ääniosuudella sosiaalidemokraattisen CSSD:n 20,5 prosentin jälkeen.

Gallupeissa johdossa on miljardööri Andrej Babiš.

Babišin puoluetta on sanottu populistiseksi, mutta demarijohtoisessa hallituksessa se on toiminut liki neljä vuotta menestyksekkääksi. Babiš osasi valtiovarainministerinä tukkia veroreikiä ja hoiteli Tšekin talouden tunnusluvut EU-tilastojen kärkipaikoille.

Demarijohtaja ja pääministeri Bohuslav Sobotkan, 45, pinna kuitenkin paloi, kun ANOn kannatus nousi yli 30 prosentin ja demareiden omat luvut jatkuvasti putosivat kohti 10 prosenttia.

ILMOITUS

Nyt kysytään, missä määrin tarkoitushakuisesti demariministerin toimivaltaan kuuluva poliisi alkoi tutkia nimettömän ilmiannon perusteella Babišin yli 10 vuoden takaisia bisneksiä.

Ja missä määrin – valtavan mediakohun saattelemana – tutkinnan rikossyyte piti ajoittaa juuri vaalitaistelun kuumimpiin hetkiin.

Babiš on puolustautunut sillä, että viranomaiset kävivät kaiken läpi jo vuosia sitten; hän toimi aikoinaan bisnespiirien yleisen tavan mukaan; äänestäjät ovat tienneet asiat eikä kukaan kärsinyt ekofarmi ”Haikaran pesä” -jutussa penniäkään.

Kesällä pääministeri Sobotka kuitenkin erotti Babišin ministerin virasta. Sobotka vetosi arvoihin ja poliittiseen kulttuuriin – ja joutui jälleen riitoihin presidentti Milos Zemanin, 73, kanssa.

Myös Zeman on ihmetellyt rikossyytteen ajoitusta. Hän kuitenkin aikoo nimittää uudeksi pääministeriksi voittaneen puolueen johtajan, vaikka tämä istuisi tutkintavankeussellissä.

StB-epäilyt

Ajojahti ja poliisisyyte notkauttivat ANO:n kannatusta, mutta odotusten vastaisesti myös demarien pudotus jatkui. Viime viikolla Slovakian korkein oikeusaste päätti ”yllättäen”, että vanha Babišin-juttu, eli kommunistiajan turvallisuuspalvelu StB:n arkistomerkinnät miehen väitetyistä yhteyk-
sistä, on palautettava uuteen käsittelyyn.

Slovakkisyntyinen Babiš pitää tätäkin ajoitusta vaalihyökkäyksenä, joka pyrkii vahingoittamaan ANO:n menestystä, mutta myös hänen mittavaa monikansallista maatalous- ja kemianfirmaansa Agrofertia.

Oikeisto käyttää nyt slovakkipäätöstä pelottimena, että vastoin tuomioistuinten aikaisempia päätöksiä Babiš sittenkin saattoi toimia StB:n agenttina 25 vuotta sitten.

Vaalitulos ilmassa

Uusia kannatusmittauksia ei ole enää saanut julkaista tällä viikolla.

Vain Tšekin kommunistipuolueen kannatus on pysynyt vakaasti perinteisissä 12–15 prosenteissa. Niillä se kilpailee kakkostilasta demarien CSSD:n kanssa. Myös puolueen vaalitunnukset ovat perinteiset: rauhaa maailmaan, oikeudenmukaisuutta, kodeille turvallisuutta. Puolue on ehdottanut Tšekin eroa Natosta, oikeudenmukaisuus merkitsee sosiaalista turvaa ja kotien turvallisuus kriittistä asennetta EU:n maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan.

Oikeistossa vanhan vallan ajoilta periytynyt maaseudun katolilaisten Kristillisdemokraattinen unioni KDU-CSL on mukana hallituksessa, mutta joutuu ponnistelemaan ylittääkseen viiden prosentin äänikynnyksen.

Vuoden 1989 vallanvaihdon jälkeisen oikeiston johtava puolue, entisen presidentin Vaclav Klausin perustama Kansalaisdemokraattinen ODS on palaamassa oikeiston kärkeen. Se on saamassa 9–10 prosentin väliltä.

Vielä 2013 vaaleissa ”havelilainen” oikeisto nosti ruhtinas Karel Schwarzenbergin johdolla TOP 09 -puolueen oikeiston johtoon 12 prosentin turvin. Nyt puolue keskittyy Babiš-jahtiin. Puolueen mukaan Babiš johdattaisi Tshekin uudelleen kommunismiin ja kääntäisi ulkopolitiikan itään.

Tomio Okamura

Tuore mittaus jopa uhkaa TOP 09:n putoavan kokonaan parlamentista.

Sen sijaan uusi puolue SPD, japanilais-tšekkiläisen liikemiehen Tomio Okamuran Vapaus – Suora demokratia etenee rajusti. Okamura, 45, ei kainostele: puolueen tavoitelistassa heti ykköskohta otsikoi, että ”Islam on kiellettävä Tšekissä”. Ulkomainoksissa toistuu ”EI islamille. EI terroristeille.” Jatkossa vaaditaan rajojen suojelua, yleisen asepalvelun palauttamista ynnä muuta.

Näillä eväillä on syntynyt tyhjästä SPD:n 8–9 prosentin kannatus.

Toiseksi yllättäjäksi saattaa nousta Piraattipuolue, joka on suosittu nuorten ensi kertaa äänestävien joukossa.