Piia Rantala-Korhonen

Kurpitsa on alkusyksyn loistavimpia tähtiä. Se on monikäyttöinen raaka-aine, mieto perusmaku taipuu moneksi.

Talvikurpitsa säilyy viileässä kellarissa pitkään kokonaisena, se sopii juuresten lailla keittoihin, patoihin ja lisäkkeeksi.

Kesäkurpitsat kannattaa valmistaa pieninä, eikä niitä kannata kypsentää liikaa. Kurpitsaa voi raastaa makeisiin kakkuihin tai hauduttaa piirakoihin antamaan mehevyyttä.

Kesäkurpitsaa ei kannata kypsentää liikaa.

Myskikurpitsan täyteläinen maku ja syvän keltainen väri tekevät siitä talvikurpitsojen parhaimmistoa.

Tällä kertaa puolet myskikurpitsasta päätyy vegaanisiin gnoccheihin ja puolet pieniin kurpitsapiiraisiin. Kesäkurpitsasta valmistui rieskamainen piiras.

ILMOITUS

 

Pienet talvikurpitsapiiraat pecorinojuustokastikkeella

Tämä ohje on maistiainen Ella Kannisen kirjasta Kotona Italiassa (Tammi 2017), jonka reseptit ja ruokajutut hän on kerännyt eri puolilta Italiaa asuvilta ystäviltään. Paistoin piiraat muffinipellillä 225 asteessa, annoksesta tuli 12 piirasta.

Piiraat

300 g talvi- tai myskikurpitsaa

200 g perunaa

3 rkl ekstraneitsytöljyä

100 g ricottajuustoa

30 g parmesaania raasteena

1 kananmuna

suolaa, pippuria

muskottipähkinää

voita vuokien voiteluun

Kuutioi kurpitsa ja perunat. Kuullota niitä matalalla lämmöllä öljyssä noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vähän lämmintä vettä. Jäähdytä ja hienonna veitsellä paksuksi soseeksi.

Lisää ricottajuusto, parmesaaniraaste ja muna ja mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottipähkinää. Sekoita hyvin ja jaa pieniin voideltuihin alumiini tai silikonivuokiin. Laita vuoat pellille ja kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut.

Pecorinojuustokastike

50 g voita

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl maitoa

suolaa, pippuria

50 g pecorinojuustoa kuutioita.

Sulata voi pannussa, lisää jauhot vispilällä sekoittaen. Lisää maito vähitellen ja kypsennä sekoittaen, kunnes kastike on saostunut. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää juustokuutiot, anna juuston sulaa.

Tarjoile piiraat kumoamalla vuoka varovasti lautaselle ja kaada pinnalle juustokastiketta.

Kurpitsagnocchit pähkinäkastikkeessa

300 g pehmeäksi keitettyä myskikurpitsaa

2 rkl oliiviöljyä

noin 3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl kuivattua timjamia

Soseuta kurpitsat sauvasekoittajalla tai perunasurvimella. Sekoita sose, öljy, suola ja timjami. Lisää lopuksi jauhoja niin, että taikina on muovailtavissa. Vaivaa sitä muutaman minuutin ajan. Kurpitsan nestepitoisuudesta riippuu, paljonko jauhoja tarvitset.

Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia. Sillä välin voit valmistaa kastikkeen.

Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile reilusti jauhotetulla alustalla jokaisesta palasta pitkä pötkö ja leikkaa se paloiksi. Paina jokaista gnocchia haarukalla niin, että pinnasta tulee raidallinen. Aaltoilevaan pintaan kastike tarttuu hanakammin.

Kuumenna kattilassa kolme litraa vettä kiehuvaksi, mausta vesi puolella ruokalusikallisella suolaa. Keitä gnocchit kypsiksi: kypsyttyään ne nousevat pintaan.

Kaada lävikköön ja tarjoa välittömästi kastikkeen kanssa. Ripottele tuoretta persiljaa annosten päälle.

Pähkinäinen kastike

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl vehnäjauhoja

2 raastettua valkosipulinkynttä

3 dl kauramaitoa

1 dl suolatonta, makeuttamatonta pähkinävoita

mustapippuria, suolaa

2 dl saksanpähkinöitä kevyesti murskattuina

Lorauta öljy kattilan pohjalle, sekoita siihen jauhot ja valkosipuli. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kastike ja sekoita siihen pähkinävoi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää lopuksi pähkinät ja kuumenna kiehuvaksi.

Kurpitsarieska

1 annos kurpitsagnocchitaikinaa tai iso rieska

 

3 rkl kurpitsansiemen- tai oliiviöljyä

1 kesäkurpitsa

 

2 valkosipulinkynttä

suolaa, pippuria, oliiviöljyä

150 g mozzarellaa tai vegaanista pizzajuustoa siivuina

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Taputtele taikina öljytyin käsin pyöreäksi kiekoksi leivinpaperin päälle tai aseta valmis rieska pellille. Voitele pinta öljyllä.

Suikaloi kurpitsa juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi ja asettele ne pohjan päälle. Ripottele pinnalle hienonnettua valkosipuli, suolaa ja pippuria.

Kypsennä 10 minuuttia uunin keskiosassa. Lisää juustosiivut ja kypsennä vielä 10 minuuttia.