Lehtikuva/Str

Murhattu toimittaja oli selvitellyt politiikan, liike-elämän ja rikollisjärjestöjen kytköksiä muun muassa Panaman papereiden pohjalta.

Maanantaina tapahtui Maltalla jotain sellaista, jota on totuttu näkemään aivan muilla pituusasteilla kuin EU:n jäsenmaissa. Maan tunnetuin toimittaja Daphne Caruana Galizia, 53, murhattiin hänen autoonsa asennetulla voimakkaalla pommilla.

Pommi räjähti pian Caruana Galizian lähdettyä iltapäivällä kotoaan. Räjähdyksen voimaa kuvaa se, ettei ruumista ollut vielä tiistainakaan pystytty tunnistamaan. Auto hajosi useaan osaan, ja kappaleet lensivät läheiselle pellolle.

Caruana Galizian blogia kerrotaan parhaimmillaan luetun enemmän kuin maan kaikkia sanomalehtiä yhteensä. Hän tutki erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden, korruption, liike-elämän ja politiikan välisiä yhteyksiä.

Järjestäytynyt rikollisuus on käynyt Maltalla verisiä reviiritaisteluita.

Panaman paperit ja pääministeri

Parin viime vuoden aikana Caruana Galizia selvitti etupäässä niin sanottujen Panaman paperien Maltaa koskevia paljastuksia.

Panaman paperien mukaan kahdella Maltan pääministerin Joseph Muscatin läheisellä avustajalla oli pöytälaatikkoyhtiöt, joiden kautta myytiin Maltan passeja ja otettiin vastaan rahaa Azerbaidžania hallitsevalta Alijevien perheeltä.

ILMOITUS

Keväällä Caruana Galizia kytki myös pääministerin puolison Michelle Muscatin tällaisiin yhtiöihin. Muscatit ovat kiistäneet väitteet ja Michelle Muscat on vaatinut poliisitutkintaa asiasta.

Skandaali johti vuoden etuajassa pidettyihin vaaleihin viime kesäkuussa. Niissä Muscatin johtama työväenpuolue (Partit Laburista) selvisi kuivin jaloin saaden lähes saman paikkamäärän ja ääniosuuden kuin vuoden 2013 vaaleissa.

Maltan parlamentissa on vain kaksi puoluetta. Työväenpuolue (sosiaalidemokraatit) sai 55 prosenttia äänistä ja 37 paikkaa. Loput 30 paikkaa menivät keskustaoikeistolaiselle kansallispuolueelle.

Muscatia pidetään bisnesmyönteisen sosiaalidemokratian edustajana.

Useita murhia tapahtunut

On tietysti ennenaikaista väittää Caruana Galizian murhaa poliittiseksi. Hän hankki vihamiehiä myös kirjoittamalla rikollisten ja Maltalla kukoistavan euroopanlaajuisen nettiuhkapelin kytköksistä sekä Maltan pankkien roolista rahanpesussa.


Daphne Caruana Galizia.

Todennäköisesti murhan takana onkin järjestäytynyt rikollisuus. Mutta ikävällä tavalla se jälleen muistuttaa likaisista kytkennöistä laillisen ja laittoman maailman välillä EU:n pienimmässä jäsenvaltiossa.

Maltalla on viime vuosina tapahtunut useita autopommimurhia. Syyllisiä ei ole saatu kiinni, mutta niiden on uskottu liittyvän rikollisten reviiritaisteluihin.

Pääministeri Joseph Muscat tuomitsi Caruana Galizian murhan jyrkästi. Hän myös pyysi välittömästi ulkomailta apua murhan tutkintaan, ja ainakin Yhdysvaltain FBI:n tutkijoita lähti saarelle.

Arvosteli myös oppositiota

Vaikka Caruana Galizian viime vuosien paljastukset koskivatkin ensisijaisesti Muscatia ja työväenpuoluetta, arvosteli hän ankarasti myös kansallispuolueen johtajaa Adrian Deliaa. Caruana Galizia itse ilmoitti olevansa poliittisesti sitoutumaton.

Viimeiseksi jääneessä maanantaisessa blogissaan Caruana Galizia kuvasi Maltan poliittista tilannetta toivottomaksi.

Malta toimi tämän vuoden alkupuoliskon EU:n puheenjohtajamaana. Samaan aikaan tulleet korruptiopaljastukset herättivät huomiota europarlamentissa.

EU-parlamentin vasemmistoryhmä GUE-NGL:n johtaviin rahanpesuasiantuntijoihin kuuluva saksalainen Fabio di Masi sanoi Caruana Galizian murhan korostavan tarvetta siihen, että EU:ssa on saatava aikaan tehokkaat lait rahanpesua, veronkiertoa, korruptiota ja terrorismin rahoittamista vastaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!