Lehtikuva/Robert Jaeger

Oikeistopuolueet voittivat odotetusti Itävallan sunnuntaiset parlamenttivaalit. Sosiaalidemokraateille asemien säilyttäminen oli torjuntavoitto tilanteessa, jossa puolue joutui selittelemään syyllistymistään likaiseen kampanjointiin.

Itävalta ajautui ennenaikaisiin vaaleihin sosiaalidemokraattien (SPÖ) ja konservatiivisen kansanpuolueen (ÖVP) yhteishallituksen ajauduttua syviin talous- ja sosiaalipolitiikkaa koskeneisiin erimielisyyksiin.

Liittokansleriksi nousi kesken vaalikauden Christian Kern (SPÖ), joka otti ohjat sekä liittohallituksessa että sosiaalidemokraattisessa puolueessa eroamaan joutuneelta Werner Faymannilta. Puolueen tavoitteiden esittelyn sijaan Kern joutui vaalitaistelun loppuvaiheessa vastaamaan syytöksiin likaisista tempuista, kahden kilpailijaa mustamaalaavan nettisivuston luomisesta.

Presidentinvaalit säikäyttivät

Vihreät on putoamassa parlamentista.

Molemmat hallituspuolueet epäonnistuivat täysin vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

ÖVP:ssa se aiheutti sekasorron. Ulkoministeri Sebastian Kurz raivasi itselleen tien puolueen johtoon ja alkoi viedä puoluetta entistä enemmän oikealle erityisesti pakolaispolitiikassa.

Kurzin taktiikkana oli viedä pohjaa Heinz-Christian Strachen johtamalta äärioikeistolaiselta ja muukalaisvihamieliseltä Vapauspuolueelta (FPÖ), joka oli lisännyt kannatustaan syksyn 2015 jälkeen. Näin hän samalla teki FPÖ:n propagandasta hyväksyttävää.

ILMOITUS

Maanantain puoleenpäivään mennessä oli laskettu vain vaalipäivän äänet. Sen mukaan ÖVP lisäsi tuntuvasti äänimääräänsä ja nousi suurimmaksi 31,6 prosentilla. SPÖ piti asemansa 26,9 prosentilla, kun taas FPÖ kasvatti osuuttaan 26 prosenttiin.

Vihreät ovat mitä todennäköisimmin putoamassa kansallisneuvostosta, Itävallan parlamentista, jääden alle neljän prosentin äänikynnyksen. Pääsyynä on sisäinen hajaannus. Omalla listallaan vaaleihin osallistunut Peter Pilz, puolueen perustajajäsen, sen sijaan selviytynee parlamenttiin.

Myös liberaalipuolue Neos ylittää äänikynnyksen.

Kaksi ryhmää jäi pois

Kaksi edellisissä vaaleissa mukana ollutta ryhmittymää, itävaltalais-kanadalaisen liikemiehen Frank Stronachin Team Stronach, ja FPÖ:stä aikoinaan irrottautunut BZÖ (Itävallan tulevaisuuden liitto), ei ollut mukana vaaleissa. Niiden perintönä ollut liki kymmenen prosentin ääniosuus on pääosin hyödyttänyt ÖVP:tä ja FPÖ:tä.

Kirjeitse lähetetyt äänet, yli 800 000, lasketaan maanantaina ja osin vielä ensi torstaina. Ne muuttanevat jonkin verran paikkojen jakaumaa puolueiden kesken ja ratkaisevat SPÖ:n ja FPÖ:n suuruusjärjestyksen sekä sen, onko Itävallan parlamentissa vihreiden edustajia.

Vaalivoittaja Sebastian Kurz on ilmoittanut keskustelevansa tulevista ratkaisuista kaikkien puolueiden kanssa.