Lehtikuva/Markku Ulander

Luottamusmiesten tiedonsaantioikeutta lisättävä ja järjestöille tulee antaa kanneoikeus, vaatii SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne.

SAK:laisen Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne toivoo, että kansanedustaja Anna Kontula ja muut saatavuusharkinnan poistamiseen tähtäävän lakialoitteen allekirjoittaneet kansanedustajat kuuntelisivat tarkemmalla korvalla ay-liikkeen näkemyksiä asiassa.

Kontula syytti viime perjantaina avoimessa kirjeessään ay-pomoja teinikiukuttelusta asiakeskustelun sijaan. Kuurneen vastaus julkaistiin maanantaina SLSY:n verkkosivuilla.

Kontula selvittää omaa kantaansa perusteellisesti tänään Kansan Uutisissa Horisontti-kirjoituksessaan.

Kuurneen mukaan EU:n ulkopuolisen työvoiman työehtojen valvontaan liittyvät ongelmat ovat jääneet kokonaan saatavuusharkinnan poistamisesta käytävän keskustelun jalkoihin. Kansan Uutisissa kuitenkin asiaan on puuttunut Turun telakan pääluottamusmies Juha Jormanainen noin viikko sitten. Pääluottamusmies Ari Harlamow puhuu asiasta KU:ssa tänään.

Kiinalaisille tuhat euroa kuukaudessa

SLSY:n Kuurneen mukaan hänen liitostaan löytyy tutkimus- ja tilastotietojen lisäksi käytännön esimerkkejä keinoista, joilla vähennettäisiin ulkomaalaisen työntekijän alttiutta joutua hyväksikäytetyksi, edesautettaisiin työmarkkinoiden normaalia toimintaa sekä parannettaisiin työntekijän taloudellista asemaa ja julkistaloutta.

ILMOITUS

”Olemme ammattiliittona käyneet omaa taisteluamme Finnairin aasialaisen vuokratyövoiman työehtoihin ja palkkaukseen liittyvistä ongelmista vuodesta 2002 alkaen. Kiinalaisten työntekijöiden kokonaisansiot ovat jääneet reiluun tuhanteen euroon kuukaudessa, vaikka jo pelkän peruspalkan olisi seitsemän vuoden työskentelyn jälkeen pitänyt olla yli 1 600 euroa.”

Ongelma Kuurneen mukaan on se, ettei työnantaja ole maksanut aasialaiselle työvoimalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa, vaikka se on työlupia hakiessaan näin vakuuttanut tekevänsä.

SLSY on lähestynyt asiassa ministeri Jari Lindströmiä, poliisia ja viranomaisia. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

”Valtioenemmistöinen pörssiyhtiö pyörittää”

Kuurne sanoo ymmärtävänsä Kontulan ja muiden lakialoitteen allekirjoittaneiden halun parantaa ulkomaalaisten työntekijöiden asemaa Suomessa. Pelkällä saatavuusharkinnan poistamisella sitä ei kuitenkaan tehdä.

”Samassa yhteydessä luottamusmiesten tiedonsaantioikeutta pitää lisätä ja järjestöille tulee antaa kanneoikeus. Vain näillä keinoilla voidaan oikeasti varmistaa, että ulkomaalaiselle työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja häneen sovelletaan asianmukaisia työehtoja”, SLSY:n puheenjohtaja toteaa.

Pelkästään resurssien ja toimivaltuuksien takaamisella viranomaisvalvonnalle ei ongelmia ratkaista, hän jatkaa.

”Olemme nähneet kohta 20 vuoden ajan, kuinka valtion enemmistöomisteinen pörssiyhtiö pyörittää koneistosta ulos sille suotuisan päätöksen tai tulkinnan, kun kyse on sen aasialaisen työvoiman palkkauksesta ja työehdoista.”

Kuurne kehottaa kansanedustajia keskittämään tarmoaan myös muihin keinoihin, joilla vähennettäisiin ulkomaalaisen työntekijän alttiutta joutua hyväksikäytetyksi.

”Tällaisia keinoja ovat luottamusmiesten tiedonsaantioikeuksien lisääminen ja järjestöjen kanneoikeus”, hän kiteyttää.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki lakialoitteen järjestöjen kanneoikeudesta vuosi sitten.